TNB participă la „Noaptea Muzeelor” cu expoziția „Regina Maria la Teatru”
Astăzi,13 mai, Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București se alătură ediției de anul acesta a evenimentului „Noaptea Muzeelor”, cu expoziția „Regina Maria la Teatru”.
13 Mai 2023, 09:34
Este vorba despre o expoziție ce aduce în atenția publicului 38 de bunuri culturale din Colecțiile Muzeului Teatrului, printre care o rochie cu trenă, realizată din țesătură cu fir de argint și broderie cu mătase, care a aparținut Reginei Maria a României. În jurul acestei prețioase rochii, publicul poate admira costume de scenă ale unor actori din generații diferite, documente, afișe și fotografii care fie întregesc imaginea de ansamblu a spectacolelor din care provin costumele, fie sunt mărturii pentru biografia actorilor.
Această expoziție a fost vernisată pe 27 martie 2023, de Ziua Mondială a Teatrului, ca urmare a unui proiect cu o finanțare nerambursabilă de aproximativ 130.000 euro, asigurată prin Granturile SEE, implementat de Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București este una dintre instituțiile publice de spectacol ce deține un patrimoniu alcătuit din documente și imagini inedite, fotografii de epocă, afișe, pliante și programe, manuscrise și scrisori ale unor personalități din lumea teatrului, recuzită și costume de scenă, obiecte cu valoare memorială și obiecte de artă precum picturi, sculpturi și lucrări de grafică, patrimoniu ce reprezintă mărturii ale evoluției dramaturgiei și artei scenice românești. Încă din 1942 a fost deschis publicului Muzeul Teatrului Național, la inițiativa actorului George Franga, cu sprijinul și acordul directorului Liviu Rebreanu.
Expoziția se vizitează în cadrul vizitelor ghidate, în intervalul 18:00 – 23:00, pentru care este necesară o înscriere prealabilă la adresa de e-mail muzeu.tnb@gmail.com .