SUFLET ÎN CULORI – Concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism
20 Martie 2018, 09:05
Sâmbătă, 31 martie 2018, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (Str. Știrbei Vodă nr. 1), Asociația pentru Muzică, Artăși Cultură și Asociația Help Autism, în colaborare cu Centrul Național de Artă Tinerimea Română, susținut prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu sprijinul Kaufland România, al Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Muzeului Național de Artă al României, și în parteneriat cu Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Wagner Arte Frumoase și Povești, Floria.ro,organizează cea de-a V-a ediție a evenimentului “SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.
Este cel de-al cincilea an în care Asociația Help Autism marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 2 aprilie, prin intermediul evenimentului cultural menit să atragă atenția asupra problematicii autismului în România și totodată să strângă fonduri pentru susținerea celor 500 de copii din asociație.
Concertul de anul acesta se va desfășura într-o atmosferă specială, în cadrul Muzeului Național de Artă, sala Auditorium, cu artiști de talie internațională: soprana Rodica Vică, care a fost alături de acest eveniment încă de la prima ediție, ansamblul Musica Ricercata, condus de dirijorul Gabriel Bebeșelea, mezzosoprana Andreea Iftimescu și baritonul Vlad Crosman.
Vă invităm să lăsați magia interpretării unora dintre cei mai talentați artiști români să vă cuprindă sufletele, iar împreună să transformăm miracolul muzicii în miracolul recuperării copiilor cu autism.
Fondurile colectate din participarea la eveniment vor fi direcționate către programele de terapie ale copiilor cu autism din cadrul de Asociației Help Autism. Pentru a participa la eveniment puteți intra pe link-ul http://helpautism.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=5434 pentru a dona o oră de terapie copiilor speciali.
Despre artiști:
Ansamblul Musica Ricercata este proiectul pe care cel mai valoros dirijor al tinerei generaţii, Gabriel Bebeşelea (30 de ani), la lansat în România, în 6 martie a.c., pe prestigioasa scenă a Ateneului Român. O orchestră permanentă, în care se reunesc: 19 instrumentişti români – rezidenţi în străinătate - şi 5 instrumentişti străini, specializaţi pe interpretarea muzicii baroce şi posesori de instrumente originare din perioada preclasică. Gabriel Bebeșelea și ansamblul Musica Ricercata pun o amprentă distinctă asupra scenei muzicale din România, întotdeauna împingând creativitatea programelor interpretate spre provocare, diversitate, explorare și excelență.
Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, dirijorul Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind "unul dintre cei mai talentați dirijori români ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011).
Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca și, pe lângă această poziție, stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra. De asemenea, momente remarcabile ale stagiunilor 2017/18 și 2018/19 reprezintă debuturile sale la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena, la Cadogan Hall din Londra, la Royal Opera House Muscat și la Palace of Arts din Budapesta.
Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici, atât din România cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene, în anul 2010, la numai 24 de ani, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, La Cenerentola de G. Rossini, L'elisir d'amore de G. Donizetti.
Artista este câștigătoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internațional de muzică barocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Buna Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți. În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din Romania, Indiile Galante de J.Ph. Rameau în regia celebrului Andrei Serban, la Opera Națională Română Iași.
Andreea Iftimescu, născută la București în 1985, a absolvit secția de Canto a Universității Naționale de Muzică București în 2008, iar din anul 2012 este colaboratoare a Operei Naționale București. Anterior, mezzosoprana și-a desăvârșit pregătirea în cadrul Universității Naționale de Muzică București sub îndrumarea regretatei profesoare Eleonora Enăchescu și a profesoarei Maria Slătinaru-Nistor. Încă din timpul studiilor, a fost remarcată pe scene din țară și din străinătate. Astfel, în 2004 a fost solistă în opera Brundibar, de Hans Crasa, în cadrul Festivalului Voix Étouffée de la Paris. În 2009, Andreea Iftimescu a obţinut Marele Premiu la Concursul de Canto Paul Constantinescu de la Ploiești, iar în 2010 a primit Premiul special la Concursul Salice d’oro, Italia.
Vlad Crosman este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la secțiile de canto clasic și regie de operă. În timpul studenției debutează în roluri precum Fiorello din Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Marullo din Rigoletto de Verdi sau Papageno din Die Zauberflöte de Mozart pe cele două scene lirice ale Clujului. Între 2011 și 2014 Vlad Crosman face parte din ansamblul Centrului de muzică barocă din Versailles sub conducerea lui Olivier Schneebeli, ansamblu cu care participă la mai multe producții de operă barocă și de muzică sacră. Printre cele mai importante proiecte muzicale din ultimul an se numără: participarea la opera Chimene de Sacchini alături de Le Concert de la Loge, Concertul de Grands Motets de Lalande cu ansamblul Aedes și Le poeme harmonique, La sainte et la reine - program cu lucrări de Purcell - alături de Le Concert Spirituel la Versailles dar și opera în concert L’Europe Galante de Campra cu ansamblul La simphonie du Marais la Kontzerthaus din Viena.
Despre autism:
La nivel mondial, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu Tulburare de Spectru Autist, iar rezultatele studiilor efectuate în țara noastră ne înscriu, din păcate, în aceeași incidență. Autismul nu se poate vindeca, dar prin diagnosticare precoce și intervenție specializată, aproape jumătate dintre copiii afectați pot ajunge să trăiască o viață independentă. Fără terapie timpurie, simptomele autismului se agravează în timp. Metoda care s-a dovedit, până în prezent, cea mai eficientă în recuperarea acestor copii este Terapia Comportamentală Aplicată (ABA). Din păcate, pentru a da rezultate, intervenția este de durată, un copil cu autism petrece în medie între două și opt ore pe zi în camera de terapie, luni sau chiar ani la rând. Tocmai din pricina acestui număr mare de ore necesar fiecărui copil, costurile depășesc veniturile medii ale unei familii. Cei mai mulți dintre părinții care luptă cu Tulburarea de Spectru Autist au nevoie de sprijin pentru a putea susține aceste costuri și a reuși să asigure copiilor terapia care să îi ajute să își atingă potențialul și să devină adulți integrați în societate.
De 8 ani, Asociația Help Autism se implică activ în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susținută în schimbarea statutului autismului în România, asociația oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 7 parteneriate public-private - cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, Cluj-Napoca și la domiciliu, desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și ședințe de consiliere pentru părinți și este coorganizator al Conferinței Internaționale ABA - știință care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.
ISTORIC
Prima ediție a concertului caritabil Sufet în Culori, desfășurată în data de 3 aprilie 2014 a reprezentat pentru organizatori piatra de hotar în popularizarea însemnătății zilei de 2 aprilie și a beneficiat de participarea unor nume importante din sfera muzicală românească: tenorul Ştefan POP, soprana Rodica VICĂ, violonistul Vlad MAISTOROVICI și pianistul Ștefan DONIGA. Evenimentul a fost prezentat de actrița Manuela HĂRĂBOR și jurnalistul Marius CONSTANTINESCU și a reunit, la Sala Radio, iubitori ai muzicii clasice și oameni interesați de schimbarea statutului autismului în România, deopotrivă.
Cea de-a doua ediție a concertului caritabil a avut loc, pe scena Sălii Radio, pe 29 martie 2015 și a reunit muzicieni de marcă ai scenei naționale și internaționale. Violonistul Remus AZOITEI și pianistele Mara DOBRESCU și Diana IONESCU au fost artiștii care au ales, de această dată, să se alăture campaniei de conștientizare, punându-și talentul și celebritatea în slujba cauzei.
Devenit deja o tradiție printre iubitorii genului muzical, concertul caritabil „Suflet în Culori”, ajuns in 2016 la cea de-a III-a ediție, s-a bucurat de prezența pe scena Ateneului Român a unor mari artiști, Soprana Leontina VĂDUVA, în anul de aniversare a celor 30 de ani de carieră, muzicianul Grigore LEȘE, organistul Nicolae LICAREȚ și pianista franceză Laure CAMBAU au fost artiștii ce au dat culoare spectacolului, desfășurat chiar pe 2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.
Ediția a IV-a a concertului Suflet în Culori a revenit la Sala Radio din București cu trei muzicieni de talie internațională din trei țări, România, Franța și Spania, reuniți în TRIO HUILLET și a fost o experiență acustică desăvârșită. Clara CERNAT (vioară/violă), Thierry HUILLET (pian) și Gari CAYUELAS – KRASZNAI (clarinet), au fost artiștii ce s-au alăturat inițiativei celor două organizații de a aduce în atenția publicului bucureștean conștientizarea autismului printr-un concert de excepție.
ORGANIZATORI: Asociația Help Autism și Asociația pentru Muzică, Artăși Cultură
Partener Principal: Kaufland România
Parteneri instituționali: Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Centrul Național de Artă Tinerimea Română.
Parteneri: Wagner Arte Frumoase și Povești,, Floria.ro, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești.
Parteneri Media: Trinitas TV, EnjoyTV, BlitzTV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Radio Clasic, Revista Tango, Ziarul Metropolis, SensoTV, LiterNet.ro, B365..ro, Calendar Evenimente, Agentiadearte.ro, Ceasca de Cultură, CATCHY, ArtOut, Artline.ro, PRwave, 4arte.ro, Orasulmeu, Inoras.ro, Bucharest Cultural Events, Autentici.ro, Gazeta de Știri, onlinegallery.ro, Jurnal de București, Autentic Promotion, BookHub, Roevents.ro, Romaniapozitiva.ro, Iqads, Actualitatea Muzicală, 100 locuri în București, bookblog.ro, Libertatea, Jurnal de Soprană, Dăruiește Muzică – Enciclopedia Muzicală a României