Serată italiană #Aiciastat cu arii și artă la Institutul Cultural Italian - 17 martie 2024, ora 18:00, pe Aleea Alexandru nr. 41
07 Martie 2024, 08:04
Asociația culturală “Aici A Stat” invită publicul bucureștean la o nouă serată culturală într-un loc inedit din inima capitalei, Institutul cultural Italian din Parcelarea Filipescu, la aniversarea a 219 de ani de la înființarea Regatului Italiei. Institutul cultural Italian se află pe Aleea Alexandru, în vila lui Evy Lampart ridicată în stil cubist-modernist în 1936. Evy Lampart a apelat la serviciile lui Alexandru Zachary (Alexandru Zaharia), dar bibliografia de specialitate atribuie casa arhitectului Tiberiu Niga.
Astfel se vor deschide ușile patrimoniului bucureștean în Parcelarea Filipescu, una dintre parcelările de început ale capitalei realizată în 1910, la marginea oraşului de atunci, în apropierea Grădinii Kiseleff, pe terenurile familiei Filipescu. Publicul va avea șansa de a păși în interiorul vilei moderniste, va asculta muzică clasică compusă de compozitori italieni în acest cadru inedit, admirând colaje de artă realizate de Livia Marinescu și Nicoleta Ababei printre obiecte de antichități și o colecție de viori realizate de unul dintre membrii Ansamblului cameral #Aiciastat, Ștefan Tajti, violist, violonist și lutier. Va fi o experiență memorabilă la serata italiană #Aiciastat cu arii și artă, duminică, 17 martie, la Institutul Cultural Italian din Aleea Alexandru nr. 41.
“Îmbinarea dintre muzică clasică și artă într-o clădire modernist-cubistă ce găzduiește Institutul Cultural Italian arată puterea de adaptare la contemporan a unui spațiu multivalent. Prin proiectul #Aiciastat promovăm patrimoniul cultural în toate formele sale și ne bucurăm să răspundem invitației Institutului Cultural Italian de a aniversa un moment cheie din istoria Italiei prin muzică clasică cu acorduri de Vivaldi, Verdi, Boccherini sau Salieri. Propunem invitaților noștri o experiență completă: se vor simți ca în Cremona secolului XVII, orașul viorilor, descoperind printr-o expoziție inedită modul în care o bucată de lemn ajunge să devină un instrument fascinant cu o rezonanță aparte, descoperind o expoziție de artă cu colaje tematice printre obiecte de antichități. Vom trăi împreună puterea transformatoare a muzicii în acest spațiu alternativ”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale “Aici a stat”.
La ora 18:00 publicul este așteptat la un pahar de vin, la o gustare și la bezele. Ana Rubeli, fondatoarea proiectului #Aiciastat și a Asociației culturale „Aici A Stat” va povesti despre istoricul vilei, al parcelării și despre importanța datei de 17 martie pentru istoria Italiei. Publicul va putea admira expoziția de viori ca în Cremona secolului XVII și va putea descoperi expoziția de artă cu colaje tematice printre obiecte de antichități. La ora 18:30 va începe recitalul de muzică clasică susținut de Ansamblul cameral #Aiciastat cu soliștii invitați Hortenzia Forray Romanitan și Daniel Stoica care vor interpreta arii celebre. La finalul recitalului publicul poate rămâne la povești pentru a încheia o seară memorabilă.
Fragmente din recitalul interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.
Ileana Ionesti a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.
Andrei Rubeli a început studiul viorii la 5 ani și este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră "Adagio", cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București "Collegium suonare" sub bagheta lui Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor "Petru Ghenghea", cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.
Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.
Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.
Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.
Daniel Stoica este licențiat al Universității de Muzică din București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția canto, la clasa profesoarei Eugenia Moldoveanu, promoția 2001. A făcut cursuri de perfecționare cu maestrul Vahan Khanzandian (solist la Opera Metropolitan, New York), maestra Licia Albanese (New Jersey, SUA), maestrul Renato Bruson, maestra Carmela Altamura, maestra Mariana Nicolesco și maestrul Ionel Pantea. Este câștigătorul a peste 30 de premii internaționale și naționale. A cântat în teatre de operă din Germania, SUA, Canada, Elveția, Spania, Ucraina, Norvegia, Ungaria și în toate instituțiile de cultură din țară. În prezent este Solistul corului Ministerului Apărării Naționale.
Evenimentul își propune aducerea locuitorilor capitalei într-un spațiu cultural alternativ unde pot fi surprinși atât de arhitectura modernistă și atmosfera artistică, cât și de muzică clasică cu o tematică aleasă special cu această ocazie. Biletul este de 150 lei/ persoană, iar copiii până în 10 ani au gratuitate: https://aiciastat.ro/serata-italiana-aiciastat-cu-arii-si-arta-la-institutul-cultural-italian-17-martie-2024/.
Despre Asociația Culturală “Aici a stat”
Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 46.000 de iubitori de patrimoniu.