Săptămâna 13 -19 februarie se anunță deosebit de interesantă pentru iubitorii artelor frumoase, iar Uniunea Artiștilor Plastici din România propune câteva repere de neratat
Pe 13 februarie, la ora 17, la Galeria EUROPE din Brașov (str.Mureșenilor, nr.1), are loc vernisajul Expoziției Județene Anuale organizată de Filiala Brașov a Uniunii Artistilor Plastici. Până pe 26 februarie veți putea admira lucrări de grafică, sculptură, pictură și artă decorativă create de 31 de artiști brașoveni.
13 Februarie 2023, 10:44
Începând cu 15 februarie, timp de o lună va fi deschis Salonul anual de Arte Vizuale organizat de Filiala Arad a Uniunii Artiștilor Plastici. Galeria Delta din Arad (Strada Mihai Eminescu 2) va fi gazda unei expoziții complexe care va cuprinde creații din sferele: pictură, sculptură, grafică, arte decorative și multimedia.
Tot pe 15 februarie, dar la București, la Galeria Artelor a Cercului Militar Național (Strada Constantin Mille 1), va fi vernisată la ora 17,30, expoziția pictorului Neculai Ghe. Iorga, un maestru născut în urmă cu 90 de ani la Galați, ale cărui lucrări se regăsesc în colecții publice și private din: SUA, Marea Britanie, Austria, China. Iubitorii picturii vor putea vizita expoziție până pe 2 martie.
În data de 16 Februarie 2023, începând cu orele 17.30, la Galeria Simeza din București (Bulevardul General Gheorghe Magheru 20), va avea loc vernisajul Expoziției de sculptură și pictură, institulată „Ra”. Până pe 2 martie vor putea fi admirate lucrări semnate de sculptorul Vergil Suciu și de invitata sa, pictorița Magda Urse. Într-un dialog al formelor artistice, cei doi artiști plastici reușesc să îmbine fiecare în felul său, întoarcerea la origini.
Filiala din Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici propune în data de 16 februarie două evenimente. La ora 18, la Galeria de Artă Craiova va avea loc vernisajul expoziției „Brâncuși reloaded” în cadrul căreia expun artiștii: Emilian Popescu, Petre Virgiliu Mogoșanu, Lucian Irimescu, Mircea Cîrtog, Mihail Trifan, Dan Nica, Alin Totescu, Eugen Dumitru, Ioana Fluerașu, Gabriel Giodea și Emil Bănuți. Tot la ora 18, la galeria din Calea Unirii nr.12, va fi expus publicului proiectul de cercetare plastică “Față în față - Începuturi” semnat Anca Pașa Deaconu. Manifestarea este organizată cu ocazia Zilei Naționale „Constantin Brâncuși”, în cadrul proiectului “Brâncuși. Al lumii” coordonat de Consiliul Județean Dolj.
Galeria Galateea Contemporary Art din București (Calea Victoriei 132) vă invită joi 16 februarie, la ora 18.00 la vernisajul expoziției “… și Ceramica este “Regina”…”. Este o primă întâlnire artistică surprinzătoare între Ilie Rusu și Constantin Rusu – tată și fiu, un preambul al unui proiect mai amplu inițiat de artistul ceramist cu origini clujene. Acesta invită colegi artiști care se exprimă preponderent în alte medii, le pune la dispoziție materialul ceramic și le deschide o ușă spre experimente îndrăznețe și extravaganțe artistice. Curator al expoziției, deschisă până pe 2 martie 2023, este Adela Bonaț.
Galeria „Sub-sol” a Muzeului de Artă din Râmnicu Vâlcea („Casa Simian”) găzduiește, în perioada 16 februarie – 16 martie, expoziția „Note de sub-sol” a artistei vizuale Emilia Persu, din București. Evenimentul, al cărui vernisaj va avea loc joi, 17 februaire, ora 17, propune publicului mai multe serii de lucrări realizate în perioada 2020-2022, în diferite tehnici: pictură pe pânză, grafică în tehnică mixtă, colaj și obiect. Curator este Luiza BARCAN, iar coordonator al proiectului este Gheorghe Dican.
Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși", Primăria și Consiliul local al Municipiului Târgu Jiu organizează în perioada 17 -19 februarie manifestarea „Brâncuși – Esența lucrurilor”, dedicată aniversării a 147 de ani de la nașterea marelui sculptor român. Printre numeroasele manifestări, duminică 19 februarie vor avea loc și două evenimente expoziționale ale membrilor Uniunii Artiștilor Plastici: la ora 14 va avea loc vernisajul expoziției „Raportoru 23” a artistului Eugen Raportoru, curator fiind Cătălin Davidescu, iar coordonator Ilina Schileru, iar la ora 16, va fi vernisată expoziția „Aproape Departe”, cu lucrări semnate de Maria Balea, curator fiind Florin Gheorghiu.
Luna Sculptorilor Români, cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România, își deschide porțile la Iași, în perioada 19 Februarie- 19 Martie, pentru a celebra 147 de ani de la nașterea marelui artist Constantin Brâncuși, reunind, în cadrul celor 11 expoziții solo și colective peste 185 de sculpturi, 51 dintre ele fiind prevăzute pentru a fi amplasate în aer liber. Publicul ieșean va beneficia , astfel, timp de o lună, de estetica artei contemporane , ce se va lăsa descoperită și pe arterele pietonale ale orașului, în proiect anunțându-și prezența 54 de autori din Arad, Timișoara, Cluj, Sângeorz, Alba -Iulia, București, Constanța, Iași și Chișinău, alături de invitați speciali din diverse domenii ale culturii.