Românii în lume - Margareta Pâslaru
04 Noiembrie 2018, 18:34
Duminica 4 noiembrie ora 20.30
In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume - realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.
Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori.
La ceas aniversar pentru Radio Romania, Doamna Margareta Pâslarune ofera un interviu in care vom vorbi despre colaborarea permanenta pe care o are cu Societatea Romana de Radiodifuziune, despre distinctiile care i-au fost acordate in cadrul festivalurilor internationale la care a participat, despre cei 60 de ani de cariera impliniti in acest an, despre proiecte prezente si viitoare - alaturi si de Institutului Cultural Roman.
Margareta Pâslaru, in calitate de concurent sau de invitat s-a aflat pe scenele unor importante festivaluri internationale, bucurandu-se deopotriva de apreceriea juriului, a publicului si a presei.
1967 - Gala internationala a Festivalului Muzicii usoare Maghiare "Tancdalfesztival'67" Budapesta
1967 – recital la Festivalul Cantecului" Varadero, Cuba
1968 - Mențiunea „Cerbul de Aur” - la Fest. Inter. Cerbul de aur Brașov – România
1968 - Premiul III la Fest. Internațional Sopot – Polonia
1968 - recital la TV Berlin
1969 - Trofeul M.I.D.E.M. - Discul de marmură - la Cannes, Franța
1969 - Invitata la TV Madrid Spania pentru filmul "Burbujas"
1970 – Premiul Sony (creație Radu Serban) și Premiul Mitsukoshi (interpretare Margareta Paslaru) - Fest. Inter. Tokyo, Japonia
1970 – recital la Gala inter. a cantecului Bratislava – Cehoslovacia
1970 – recital la Festivalul Orfeul de Aur – Bulgaria
1970 – Festivalul Inter. Split - Iugoslavia
1971 - Premiul Presei la Festivalul Presei Ankara - Turcia
1971 - Premiul special al Presei, Festivalul Inter. – Malta
1971 – recital la Festival Lira de aur – Bratislava
1972 - turneu in Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia 35 zile, 24 orase - cu muzica populara
1974 - Royal Festival Hall - Londra 25 spectacole cu "Doina Bucurestiului"
1978 – recital la Festivalul de la Ulan Bator – Mongolia
1979 – turneu cu muzica populara in Italia
1979 - recital la Festivalul Pressfest - Rostok, Germania
1980 - recital la Festivalul slagarelor - Dresda, Germania
2002 - Premiul „Women of Excellence” categoria Arts & Humanities - Union County - NJ, USA oferit de Senatul Statului NJ on the Status of Women
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin, în colaborare cu Ambasada României la Berna, organizează cu ocazia celebrării Centenarului și a Zilei Naționale, un concert festiv susținut de Felicia Pașca (pian) și Dinu Mihăilescu (vioară), în data de 6 noiembrie 2018, la Sala Mare de Concerte a Forumului „Yehudi Menuhin“ din Berna.
Tot Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ de la Berlin susține prezenţa românească la Festivalul Internaţional de Film de la Cottbus a regizorilor Bogdan Mureşanu, Maria Popistaşu şi Alexandru Baciu în intervalul 9-11 noiembrie 2018. Festivalul Internațional de la Cottbus, care va avea loc între 6 și 11 noiembrie 2018 în diferite cinematografe și spații din orașul Cottbus, a selectat şi în acest an două filme românești de scurtmetraj. Vor concura:Cadoul de Crăciun / The Christmas Gift de Bogdan Mureşanu şiPescăruşul / The Seagull de Maria Popistaşu şi Alexandru Baciu, ambele în secţiunea competiţie scurtmetraj.
Celebrarea Zilei Naţionale la Dublin (7 noiembrie) şi Reykjavík (15 noiembrie)
Perioada: 7 și 15 noiembrie 2018
Cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri și a Zilei Naționale, ICR Londra, în colaborare cu Ambasadele României la Dublin şi Copenhaga şi cu Consulatul onorific al României la Reykjavík, organizează câte un eveniment dedicat corpului diplomatic, comunității românești și publicului general, care să aducă în prim plan cultura și istoria României în capitalele Irlandei şi Islandei.
Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Festivalul de Film Cineuropa, din Santiago de Compostela, susține participarea României, în calitate de țară invitată, la cea de-a XXXII-a ediție a celui mai relevant festival de film din Galicia, care are loc în perioada 7-28 noiembrie 2018 - Festivalul Cineuropa, Santiago de Compostela.
Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziţia fotografică documentară „La Dernière Lune“ / „Ultima Lună“ la Galeria Macadam de la sediu, în perioada 5 şi 28 noiembrie 2018.
Autorii expoziţiei sunt italienii Nicola Bertasi şi Marzio Villa, iar curatorul expoziţiei Valeria Ribaldi. Vernisajul va avea loc în data de 8 noiembrie 2018.
Accademia di Romania continuă seria de întâlniri literare intitulată„I MERCOLEDÌ LETTERARI“, în sala de conferințe a Institutului, în data de 7 noiembrie 2018.
Începând cu toamna acestui an, Accademia di Romania a inițiat un nou proiect intitulat „I MERCOLEDÌ LETTERARI“, proiect care promovează scriitori români traduși în limba italiană și publicați la edituri din Italia.
Institutul Cultural Român de la Stockholm va participa la simpozionul „1918. Europa Națiunilor“, care va avea loc în data de 8 noiembrie 2018 la Universitatea Södertörn din Stockholm.
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează o dezbatere cu participarea academicianului și profesorului universitar Carol Iancu și a lui Andrei Marga, eveniment în cadrul căruia invitații vor face o scurtă prezentare a istoriei miturilor fondatoare ale antisemitismului, la sediul institutului, în data de 8 noiembrie 2018.