Róbert Köteles Solo Show din noiembrie la ARCUB
12 Octombrie 2017, 11:13
Noua expoziție Róbert Köteles Solo Show de la ARCUB va fi deschisă publicului între 9 noiembrie 2017 și 14 ianuarie 2018, în cadrul Programului Expozițional ARCUB 2017. Organizată de Primăria Municipiului București prin ARCUB, expoziția este îngrijităde Silviu Pădurariu și intenționează să plaseze un nume important, format în mediul artistic timișorean, în fenomenul cultural din Capitală.
Vernisajul va avea loc pe 9 noiembrie, de la ora 18:00 la ARCUB (Str. Lipscani 84-90)
Perioada de vizitare: 9 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, zilnic între 14:00 – 22:00
Reprezentant al unei picturi numite de obicei nonfigurative, Róbert Köteles este recunoscut pentru formulele complexe abstractizante și pentru un stil aparte de a provoca receptorul să se debaraseze de stereotipiile culturii vizuale și să experimenteze lumea prin propriile trăiri și percepții.
„Semnele pe care le pictez ar fi ca niște semne de trăit, mai degrabă, nu de înțeles. […] Pictura e o unealtă pentru a vizualiza gândurile, ideile. Dacă aș descrie o lucrare în cuvinte, nu ai înțelege sau ți-ai imagina cu totul altceva decât dacă ai vedea-o. Lucrarea e opinia mea. Arta, în sine, este o unealtă. Apelezi la tehnică, la idei, la lucruri despre care ai fost învățat până la un punct, dar vine momentul digerării tale și, de acolo, trebuie să apară ceva numai al tău. Nu este despre a fi bun sau rău, ci despre a avea un scop. De a încerca, de a compune, de a formula, de a vedea, de a te descoperi. E un fel de adăugare la ceea ce este, dar nu într-un sens de suprapunere sau surplus, ci de lăsare în urmă a unui lucru trăit și atent gândit numai de tine. Iar această artă, imagine sau produs final m-aș bucura să poată fi conectată / conectabilă, dar pentru a deschide mintea”, explică artistul plastic Róbert Köteles.
Originar din Salonta, Róbert Kötelesa studiat pictura la Facultatea de Arte Vizuale din Timișoara, unde l-a avut ca profesor de atelier pe Constantin Flondor, iar printre colegi, pe Sorin Neamțu, Andrei Rosetti și alți membri ai grupului Noima. În 1988, încă din ultimul său an de facultate, Róbert Kötelespune bazele conceptuale ale propriei formule creative. Detașat de influențe directe, artistul plastic are un traseu aparte față de congenerii săi. Colaborează cu membrii grupului Noima, participă la rezidențe de creație în Franța, Ungaria, Olanda, Italia, România și Austria. Este promovat constant și expune în expoziții solo sau de grup în Timișoara, Budapesta, Viena, Praga, Marea Britanie și Germania.
Identitatea artistului Róbert Köteles a fost conturată, în ultimii 20 de ani, de elemente precum recurența tematică, vizualitatea în serie, tendința abstractizării, imaginea ca traseu prin timp și producția imaginii ca experiență în lume. „Róbert Köteles nu doar adaugă, strat cu strat, ci dă la o parte, elimină descrierea figurii, păstrând jocul pe terenul suprafeței picturii. Tehnicile clasice devin chiar subiectele de cercetare și fabricare ale imaginii lui - pasta este umbra, incizia este desen, geometria este figura. Róbert Köteles este un martor al propriilor individuări realizate prin interogarea permanentă a legilor și instrumentelor vechi ale picturii” scrie curatorul expoziției Silviu Pădurariu.
În acest context, expoziția solo a pictorului Róbert Köteles reprezintă o formă de confirmare a unui parcurs artistic, dar și o formă de colaborare între rețeaua instituțională din Capitală și rețeaua din vestul țării.
Róbert Köteles Solo Show este a patra expoziție a Programului Expozițional ARCUB 2017. După ce anul trecut, ARCUB s-a poziționat rapid ca unul dintre cele mai importante spații expoziționale de artă contemporană din Capitală, anul acesta a continuat să aducă în atenția publicului, sub îndrumarea lui Alex Radu, opere valoroase de artă, artiști consacrați și emergenți, dar și seria de conferințe tematice „Ce punem în ramă?”. Programul Expozițional ARCUB 2017 a prezentat, în perioada februarie – martie, expoziția solo Contagiune a lui Dumitru Gorzo, urmată de expoziția unora dintre cele mai importante colecții de artă postbelică autohtonă - Ucenicie printre arte. Sorin Costina, colecționar,în perioada mai – iunie, și de o expoziție de grup a unor artiști emergenți Life is What Happens to You While You’re Busy Making Other Plans, în perioada iulie- august.
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Zeppelin, 4arte.ro, România Pozitivă, Modernism, IQOOL, orasulm.eu, inoras.ro, urban.ro.