Organiștii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici au ajuns în Transilvania - marți, 16 iulie, concert la Arad
16 Iulie 2024, 14:04
Locuitorii din Arad, Vinga, Lipova și Deva se pot delecta în această săptămână toridă ascultând în răcoarea bisericilor şi catedralelor concertele de orgă pe care le vor oferi muzicienii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici, protagoniștii Turneului Național ”Orgile României”, ajuns în zona Transilvaniei.
Cei doi muzicieni vor cânta în următoarele zile pe orgile din patru localități: la Arad (marți, 16 iulie), la Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova”, Vinga (miercuri, 17 iulie), la Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime”, Lipova (joi, 18 iulie), la Mănăstirea Sfânta Maria din Radna și la Deva (sâmbătă, 20 iulie), la Biserica Greco-Catolică ”Immaculata”.
Turneul Național ”Orgile României” a început la București, pe 7 iulie, la Catedrala Sfântul Iosif, au urmat două concerte pe orgile istorice de la Iași și Săbăoani (județul Neamț), apoi concertul de la Bistrița.
Un parcurs obositor, având în vedere condițiile climatice pe care le traversăm, însă cu multe satisfacții, spune organista Maria-Luisa Andrici:
Sunt extrem de entuziasmată să fac parte din turneul Orgile României și să împărtășesc, alături de Eduard, această experiență unică cu publicul din diverse colțuri ale țării. Mă bucur să observ că acest instrument devine din ce în ce mai vizibil și apreciat în România, iar publicul e tot mai numeros când vine vorba despre un concert de orgă.
Atât la București, Iași și Săbăoani, cât și la Bistrița, bisericile au fost pline, iar energia oamenilor a fost cu totul specială.
Organista Maria-Luisa Andrici mai spune că acest turneu, în care a fost invitată pentru prima dată în acest an, o ajută să-și regăsească țara prin intermediul muzicii:
Este o adevărată plăcere să descopăr atâtea instrumente frumoase și diferite în bisericile din România. Fiecare orgă are propria sa poveste care contribuie la bogăția culturală a țării. Sper ca prin acest turneu să inspir cât mai mulți oameni să descopere și să aprecieze muzica de orgă și să se alăture în celebrarea acestui patrimoniu muzical deosebit. (Maria-Luisa Andrici)
Programul turneului este alcătuit din lucrări pentru patru mâini și patru picioare ale compozitorilor Adolph Hesse și Denis Bédard, dar vor fi şi aranjamente pe teme de Johann Sebastian Bach sau Wolfgang Amadeus Mozart.
Catedralele și bisericile care dețin câte o regină a instrumentelor pe care au cântat și vor cânta cei doi muzicieni sunt Catedrala ”Sfântul Iosif” (București - 7 iulie), Catedrala Romano-Catolică ” Sfânta Fecioară Maria, Regină” (Iași - 11 iulie), Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail Arhanghelul” (Săbăoani, județul Neamț - 12 iulie), Biserica Evanghelică (Bistrița - 14 iulie), Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova” (Arad - 16 iulie), Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime” (Vinga - 17 iulie), Mănăstirea Sfânta Maria din Radna (Lipova - 18 iulie), Biserica Greco-Catolică ”Immaculata” (Deva - 20 iulie).
Turneul Național ”Orgile României” se va încheia cu un concert pe 5 noiembrie la Ateneul Român din București.
Detalii pe www.orgileromaniei.ro
Spot video: Turneul Național Orgile României ediția a VI-a, iulie 2024
Program muzical:
1. Johann Sebastian Bach (1685-1750) – Triosonata V în do major, BWV 529
2. Max Reger (1873-1916) – Toccata în re minor, op. 59, nr. 5
3. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Church Sonata no. 10 in F major, K.244
4. Adolf Hesse (1809-1863) – Fantezia în re minor op. 87
5. Gabriel Fauré (1845-1924) – Valse din suita Dolly op. 56
6. Enrico Bossi (1861-1925) – Scherzo în sol minor, op. 49, nr. 2
7. Sergei Rachmaninoff (1873-1943) – Polka Italienne
8. Denis Bédard (1950*) – Petite Suite: Introduction / Fanfare / Lied / Scherzando
Itinerar:
7 iulie – București, ora 20:00 - Catedrala Sfântul Iosif
11 iulie – Iași, ora 19:00 - Catedrala Romano-Catolică ” Sfânta Fecioară Maria, Regină”
12 iulie – Săbăoani, ora 20:00 - Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail Arhanghelul”
14 iulie – Bistrița, ora 19:00 - Biserica Evanghelică
16 iulie – Arad, ora 20:00 - Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Anton de Padova”
17 iulie – Vinga, ora 19:30 - Biserica Romano-Catolică ”Sfânta Treime”
18 iulie – Lipova, ora 19:00 - Mănăstirea Sfânta Maria din Radna
20 iulie – Deva, ora 19:00 - Biserica Greco-Catolică ”Immaculata”
5 noiembrie - București - Ateneul Român