Opere de artă de la Muzeul Metropolitan de Artă din New York au fost atribuite unor artiști ucraineni, după o nouă clasificare
16 Martie 2023, 17:00
Mai multe picturi din colecțiile Muzeului Metropolitan de Artă din New York care, inițial, erau atribuite unor artiști ruși, sunt acum clasificate ca aparținând unor artiști ucraineni. Doi artiști, cândva etichetați ruși, sunt acum recunoscuți drept ucraineni, iar o pictură a impresionistului francez Edgar Degas a fost redenumită din „Dansatoare din Rusia” în „Dansatoare în ținută ucraineană”.
La Met, noua clasificare include lucrări ale artiștilor Ilya Repin și Arkhip Kuindzhi, artiști a căror limbă maternă a fost ucraineana și care au reprezentat în arta lor numeroase scene ucrainene, chiar dacă în acea perioadă regiunea făcea parte din imperiul rus.
Din punctul de vedere al Oksanei Semenik, jurnalist și istoric, aceste schimbări sunt justificate. De mai mult timp, ea desfășoară o campanie prin care încearcă să convingă instituțiile din Statele Unite să redenumească operele de artă despre care crede că sunt prezentate greșit, drept rusești.
Semenik și-a început campania după o vizită la Universitatea Rutgers din New Jersey. În timp ce ajuta curatorii de acolo, a fost surprinsă să vadă artiști pe care i-a considerat întotdeauna ucraineni ca fiind etichetați drept ruși.
Oksana Semenik nu este o voce singulară. La presiunea mai multor academicieni din Ucraina, The National Gallery din Londra a schimbat titlul lucrării de Edgar Degas din "Dansatoare din Rusia" în "Dansatoare ucraineană." Instituția a declarat pentru The Guardian, în luna Aprilie a anului trecut, că a fost un moment potrivit pentru a aduce la zi titlurile lucrărilor pentru o mai bună reflecție asupra subiectelor picturilor.
Un purtător de cuvânt de la Muzeului de Artă Modernă din New York a declarat pentru CNN că sunt bine venite toate aceste informații despre lucrările din colecție. „Stabilirea naționalității poate fi foarte complexă, mai ales atunci când operele sunt atribuite postum. Aplicăm bunele practici, riguroase de cercetare și abordăm descrierile cu sensibilitate la naționalitatea înregistrată a artistului la moarte și naștere, la dinamica emigrației și imigrației precum și la schimbarea granițelor geo-politice”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.
surse : https://edition.cnn.com/style/article/ukrainian-art-reclassification/index.html