Open Call for contemporary dance & performance artists - Laboratory with Mette Edvardsen
04 August 2023, 09:24
Asociația 4Culture lansează un open call pentru selecția a 4 artiști din rândul scenei de dans contemporan și performance. Laboratorul „Scrieri în spațiu și timp” face parte din proiectul „Exploring Plurealities” și va fi coordonat de coregrafa norvegiană Mette Edvardsen în calitate de mentor. În cadrul laboratorului participanții dezvoltă noi creații solo ce vor fi incluse în programul Simpozionului #2 EXPLORING PLUREALITIES, în luna septembrie 2023, la WASP- Working Art Space and Production.
Despre Laboratorul „Scrieri în spațiu și timp”
În cadrul laboratorului, Mette Edvardsen va aborda rolul și forma limbajului scris în creațiile contemporane de performance. Metodele de lucru propuse includ practici curente ale artistei, prezente atât în creațiile personale, cât și în cercetarea sa doctorală la Universitatea de Arte din Oslo, alături de alte practici recurente în lucrările sale.
Relația cu spațiul și ceea ce evocă acesta sunt întrebări importante în activitatea lui Mette Edvardsen. Cum ne comportăm și ne mișcăm într-un anumit mediu, cum ne produce sau cum îl producem? Care sunt acțiunile care se desfășoară în spațiu și care este potențialul performativ al mediului construit? Mișcarea publicului și modul în care interacționează cu spațiul, pot fi înțelese ca material coregrafic și propuneri coregrafice.
Procesul de lucru va aborda o metodă de lucru axată pe feedback colectiv, oferit de către toți artiștii participanți. Laboratorul va avea ca rezultat 4 noi creații solo, produse de Asociația 4Culture în cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES.
Durată, loc & criterii de participare
Laboratorul se va desfășura la WASP- Working Art Space & Production în perioada 15 august-20 septembrie 2023. Sesiunile de lucru mentorate de către Mette Edvardsen vor avea loc atât online, cât și în studioul 4Culture de la WASP.
Propunerile de înscriere se transmit la adresa denisa@4culture, cu subiectul "Scrieri în spațiu și timp”, până la data de 13 august 2023, împreună cu următoarele documente:
- CV și/sau biografie în română și engleză
- Descrierea conceptului propus pentru realizarea unei creații solo (max.2 pagini text, însoțite de orice alte informații relevante - schițe, referințe critice, etc.)
- Portofoliu/ link-uri video
Participarea este deschisă artiștilor români care lucrează pe scena de dans contemporan/performance, indiferent de vârstă, gen sau etnie. Laboratorul se va desfășura în limba engleză.
Artiștii selectați vor fi beneficia de onorariu, spațiu de lucru, suport tehnic și artistic
Despre Mette Edvardsen
Creația lui Mette Edvardsen este situată în domeniul artelor performative, activând ca performer și coregraf. Lucrările sale explorează deseori și alte medii sau formate, precum video, scriere și publicare cărți, interesul ei a rămas întotdeauna în relația dintre artele performative ca practică și ca situație. Lucrează din 1994 ca dansatoare și performer pentru pentru mai multe companii și proiecte, iar din 2002 își dezvoltă propriile lucrări.
Își prezintă creațiile internațional și continuă să dezvolte proiecte cu alți artiști, atât drept colaborator, cât și ca performer. O retrospectivă a lucrărilor sale a fost prezentată la Black Box Theatre în Oslo, în 2015 și în cadrul programului Idiorritmias, la MACBA, în Barcelona, 2018. Proiectul său, Time has fallen asleep in the afternoon sunshine este în desfășurare din 2010, a fost prezentat de două ori la Kunstenfestivaldesarts, în Bruxelles, în 2013 și 2017, la Bienala din Sydney, în 2016, la Index Foundation, în Stockholm, 2019, la prima ediție a Bienalei din Oslo, în 2019-2020, în cadrul expoziției Trust & Confusion la Tai Kwun Arts, în Hong Kong, în 2021, la Bienala din Sao Paulo 2021 și la București în 2022. A prezentat numeroase lucrări la Amant, în New York, în 2022 și dezvolta un proiect în rezidență la Les Laboratoires d’Aubervilliers, în Paris, în 2022/2023.
Mette Edvardsen este susținută structural de Norsk Kulturråd (2021-2025), BUDA Arts Centre Kortrijk (2017-2021) și a fost artist asociat la Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie (Franța) pentru perioada 2019-2021. În prezent, își finalizează cercetarea ca doctorand la Academia Națională de Arte Oslo.
Despre Exploring Plurealities
Prin implementarea unor activități transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane, proiectul EXPLORING PLUREALITIES urmărește dezvoltarea audienței și susținerea creatorilor de artă contemporană din România, în parteneriat cu artista norvegiană Mette Edvardsen și în cooperare cu artiști și profesioniști români și internaționali. Creând un cadru favorabil pentru dezvoltarea artei, prin oportunități de evoluție profesională – job shadowing și mentorat, proiectul implementat de Asociația 4Culture propune o abordare progresivă, bazată pe analiza și prospectarea direcțiilor inovatoare, prin identificarea și asumarea formatelor artistice de tip hibrid.
Proiectele 4Culture au o dimensiune europeană, potențial de multiplicare a rezultatelor și o expunere publică de anvergură. Prin activitatea PERSPECTIVES IN MOTION din cadrul proiectului EXPLORING PLUREALITIES, propunem două simpozioane și o platformă digitală, ce vor capacita resursele 4Culture și ale partenerilor săi și vor asigura o diseminare a producțiilor realizate către noi audiențe pentru artele contemporane performative - dans, performance, și artele vizuale ( instalații, proiecte new media și artă digitală).
Pagina de facebook Open Call
Promotor proiect: ASOCIAȚIA 4 CULTURE
Valoarea finanțării nerambursabile (85% Grant SEE și 15% bugetul național): 963.612 lei (195.288,49 euro)
Durată: 24 luni
www.exploringplurealities.com
www.4culture.ro
www.metteedvardsen.be
Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice.
Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro