”Nu ne-am dorit niciodată să copiem rețete, nu ne-am dorit niciodată să fim un festival de masă.” (Renate Roca-Rozenberg, reprezentant Festivalul Electric Castle)
31 Martie 2023, 10:25
Festivalul Electric Castle va avea loc în perioada 19-23 iulie, în Bonțida, domeniul Banffy, iar Renate Roca-Rozenberg, reprezentantul Electric Castle, anunță line up-ul complet, într-un interviu realizat de Roxana Morar:
Avem lista tuturor artiștilor care vor fi prezenți la Bonțida între 19 și 23 iulie cu headliners care acoperă aproape toate zonele muzicale dorite în festivalul nostru. Îl avem pe Macklemore, The Chemical Brothers, Iggy Pop, George Ezra, Pendulum, Jamie xx. Ediția de anul asta Electric Castle se anunță foarte, foarte bogată, nu doar în artiști în premieră în România ci și în stiluri muzicale. Electric Castle este până la urmă un festival pe care lumea îl apreciază tocmai pentru că reușește să acopere genuri pe care toți și le doresc mai ales în zona live. Este cu totul și cu totul altă experiență să vezi un show rock, punk sau hip-hop pe o scenă majoră din România, iar Electric Castle rămâne unul dintre cele mai importante festivaluri de gen de aici.
Macklemore a ajuns la un nivel de notorietate pe care puțini artiști îl ating. La ce putem să ne așteptăm de la el?
Macklemore este un hip-hopper foarte, foarte interesant el a început din underground, a primit patru premii Grammy chiar de la albumul său de debut și știm cu toții, fredonam atunci ,,Thriftshop”, o piesă care de altfel tocmai a împlinit 10 ani de la lansare și are peste 2 miliarde de vizualizări pe youtube. Acum, însă este un om responsabil, un om care a reușit să treacă peste perioade de criză din viața lui, tocmai a devenit un promotor antidrog, este unul dintre puținii rapperi din lume care susțin minoritățile din toate zonele și iese acum cu un album nou ,,Ben”, curat ca sunet, dar cu alte mesaje mult mai puternice, orientate spre pozitiv. Este până la urmă un album care reflectă foarte bine viața lui actuală.
Și dacă nu mă înșel, Macklemore este chiar primul rapper care ajunge headliner la EC.
Da, și ne place asta foarte mult pentru că este o zonă de muzică, deși cu tradiție pe alte piețe, care prinde din ce în ce mai bine în România. Noi de altfel la Electric Castle am avut anul trecut pentru prima oară o scenă dedicată doar hip-hop și trap, iar anul acesta ne-am decis să o facem mult mai mare cu mai mulți artiști invitați și din afară și din țară, pentru că lumea cere genul acesta muzical și mai ales tinerii, cei din zona de 19- 20 de ani, sunt cei care fac publicul pentru astfel de artiști.
Cum ați ales line up-ul din acest an?
Principalul aspect după care alegem artiștii este calitatea, vrem întotdeauna nume care vin cu ceva nou în genul lor muzical. The Chemical Brothers, de exemplu, sunt cei care au impus big beat-ul, sunt istorie în muzica electronică din ultimii 20 de ani.
Iggy Pop e deja în Rock & Roll Hall of Fame, este o legendă, el de altfel spune tot timpul că a prins cel puțin 10 generații de rockeri, și uite a supraviețuit și are ceva de spus, a venit chiar cu un album nou anul acesta și sună minunat, foarte punk, în stilul Iggy Pop așa cum îl știam de acum 20 de ani.
Jamie xx poate mai puțin cunoscut ca artist independent, a avut un proiect The xx acum câțiva ani de muzică indie absolut senzațional, are și un album pe care criticii l-au ridicat în slăvi ,,In Color” și care spune foarte multe despre un producător foarte generos în tot ceea ce experimentează muzical.
Dacă e să parcurgem lista de artiști vom descoperi că avem artiști din Mongolia, din Nigeria, artiști din zone muzicale foarte, foarte diferite, artiști underground, artiști dark, pentru că vrem să dăm o experiență muzicală completă, nu doar de hit-uri, ci de trupe și artiști care merită reținuți și ascultați pe termen lung.
Pe ce artiști pariați, în afara headlinerilor?
În fiecare an noi ne facem o lista de artiști, care știm că deși poate în vest se regăsesc deja pe paginile Rolling Stone sau alte publicații importante de muzică, la noi au ajuns mult mai puțin, iar anul acesta lista e deschisă de Noga Erez, o DJ-iță, ca să spunem așa, foarte interesantă și foarte eclectică în stillurile electro pe care le combină. Avem iarăși pe cei de la Frank Carter & The Rattlesnakes, un punk pur american deși este creat de un artist britanic până la urmă, dar sunt considerați în genul lor absolut geniali. Nova Twins absolut de neratat, un duo feminin rock. Mie personal îmi plac foarte mult Fulu Miziki, o trupă din Africa care își crează toate instrumentele din resturi, gunoaie hai să spunem mai direct, pe care le găsesc și pe care le transformă în instrumente, iar cu acele instrumente vin cu un sound foarte special. E de explorat foarte mult în line up-ul din Electric Castle și de aceea ne dorim inclusiv în zona de artiști români să venim cu nume, unele mai cunoscute, unele mai puțin cunoscute, unele mai pentru nostalgici cum avem anul acesta Sarmalele Reci, îi avem și pe cei de la Vița de Vie care vin cu proiectul lor special simfonic. Iarăși de descoperit Emma Ruth Rundle, o tipa underground americancă, foarte dark, dar minunată ca sunet și cu o poezie în versuri absolut senzațională.
Ce impact cultural crezi că are festivalul Electric Castle în România?
Eu cred că Electric Castle reușește să rămână foarte autentic ca festival, nu ne-am dorit niciodată să copiem rețete, nu ne-am dorit niciodată să fim un festival de masă. Faptul că avem un public atât de numeros este o surpriză și pentru noi pentru că niciodată nu asta ne-a fost direcția, creștem probabil pentru că reușim să aducem alături de noi oameni care simt ca noi. Noi la Electric Castle întotdeauna venim și cu alte zone artistice, vom avea și anul acesta new media, încercăm să aducem zona de fashion, dar un fel de anti-mall, să punem în evidență creatori care vin cu ceva nou. Anul trecut am și lansat cu ajutorul Universității de Arte din Cluj o colecție specială de haine Electric Castle. Punem foarte mult accent pe originalitate pentru că nu vrem să fim doar un alt festival, vrem să fim locul în care știi că te vei regăsi și anul acesta și anul viitor pentru că oferta este una de calitate, nu comercială neapărat.