Ne-a părăsit compozitoarea Carmen Petra Basacopol. Avea 97 de ani
15 Octombrie 2023, 16:13
Laureată a Premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, distinsă în 1980 cu Premiul Academiei Române, Carmen Petra Basacopol avea doctoratul în muzicologie la Universitatea Sorbona (1975), sub îndrumarea lui Jacques Chailley.
Carmen Petra Basacopol a absolvit mai întâi cursurile Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, apoi pe cele ale Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia compoziţie, unde a studiat cu maeştrii Mihail Jora, Paul Constantinescu, Theodor Rogalski. A participat la Cursurile internaţionale pentru muzică nouă de la Darmstadt.
Între cele peste 100 de opusuri semnate de Carmen Petra-Basacopol, muzica de cameră ocupă un loc privilegiat, harpa fiind unul dintre cele mai îndrăgite instrumente. Piesele pentru harpă solo (Sonata pastorală, Şase preludii, Suita, Incantaţiile Pământului, Imagini europene, Şapte piese pentru copii, Passacaglia, Mica sirenă, Trei dansuri, Anotimpurile) reprezintă un repertoriu ce deţine un loc important în literatura pentru harpă în muzica românească.
Creaţia compozitoarei cuprinde toate genurile, de la cel simfonic (o simfonie, o suită simfonică şi opt concerte instrumentale), cel vocal-simfonic (Crengile şi Moartea căprioarei) până la genul operei (Inimă de copil după cartea cu acelaşi titlu de Edmondo de Amicis, Apostol Bologa după Pădurea spânzuraţilor de Liviu Rebreanu) şi al muzicii de balet (Mioriţa după un libret de Oleg Danovski, Cei şapte corbi, Ciuleandra după Liviu Rebreanu, poemul coregrafic pentru copii Fata mării). De asemenea, în genul muzicii vocale se înscriu peste 200 de lieduri şi coruri a cappella, muzică vocală în care acompaniamentul, combinând formule de instrumente de suflat şi instrumente cu coarde, nuanţează o bogată paletă timbrală. Deşi atât de diversificată stilistic, creaţia compozitoarei Carmen Petra-Basacopol poartă o marcată amprentă originală, definită prin prospeţimea inspiraţiei, eleganţa construcţiei şi capacitatea de a comunica, prin simplitatea expresiei melodice şi armonice, în mod direct cu auditoriul.
Carmen Petra Basacopol au vizat și zona muzicologiei, fiind semnatara multor studii și articole în revistele de specialitate și colaboratoare a emisiunilor de profil ale Radio Romania. Având și importantă activitate de dascăl, Carmen Petra Basacopol a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler pentru cariera sa și pentru rolul avut in promovarea muzicii romanesti.
Dumneazeu să o ierte!