Muzeul Colecțiilor de Artă serbează patruzeci de ani de existență
07 Martie 2018, 10:24
Colecția lunii martie: Elena și Anastase Simu
- miercuri, 14 martie, ora 16.00 -
În acest an Muzeul Colecțiilor de Artă împlinește patruzeci de ani de la inaugurarea sa ca secție a Muzeului Național de Artă al României. Cu această ocazie, Muzeul Colecțiilor de Artă propune publicului întâlniri lunare cu specialiștii săi, cu scopul de a evidenția câte o colecție și pentru a reliefa personalitatea colecționarilor care au contribuit la dezvoltarea vieții artistice și culturale a țării.
În luna martie are loc prezentarea Colecției Elena și Anastase Simu, cărora li s-a datorat înființarea în anul 1910 a primului muzeu particular de artă din România: Muzeul Simu. Dacă dorți să aflați ce l-a îndemnat pe Anastase Simu să se dedice constituirii unei colecții, de ce a fost donată statului român și ce a stat la baza selecției lucrărilor cumpărate de Anastase Simu, vă așteptăm miercuri, 14 martie, de la ora 16.00, la prezentareasusținută de Ilinca Damian. Vor fi evocate evoluția colecției și istoricul Muzeului Simu.
Participarea se face pe baza biletului de acces în muzeu, în limita locurilor disponibile. Sunteți rugați să veniți cu 15 minute înainte de ora începerii. Prezentarea are o durată de aproximativ o oră și va fi reluată luni, 26 martie, de la ora 16.00.
***
Găzduit în clădirea fostului Palat Romanit, Muzeul Colecţiilor de Artă oferă o perspectivă inedită asupra societății românești de la începutul secolului al XX-lea și până aproape de zilele noastre. Cele peste treizeci de colecții expuse permanent reunesc o mare varietate de lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă românească, europeană și orientală donate de-a lungul timpului de colecționari și artiști, cei mai mulți dintre ei bucureșteni. Operelor semnate de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Gheaţă li se adaugă grafică europeană și japoneză, mobilier francez, covoare orientale și icoane populare din Transilvania.
Muzeul Colecțiilor de Artă a fost redeschis în anul 2013, după o perioadă în care au avut loc ample lucrări de consolidare și restaurare.