Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite și Agenția Națională de Presă AGERPRES prezintă expoziția de fotografie România: Evoluție
15 Februarie 2018, 12:16
Misiunea Permanentă a României la Organizația Națiunilor Unite și Agenția Națională de Presă AGERPRES, organizează în perioada 12-23 februarie 2018, la sediul ONU din New York, expoziția de fotografie România: Evoluție, realizată în seria evenimentelor de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. Expoziția a fost inaugurată marți, 13 februarie, de către Reprezentantul Permanent al României la Națiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, împreună cu Directorul General al AGERPRES, Alexandru Giboi, alături de Președintele Adunării Generale a ONU, Ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčák.
În intervenția sa, ambasadorul României la Națiunile Unite a evocat momente marcante din istoria țării noastre, reliefând importanța aniversării Centenarului românesc în anul 2018 la sediul ONU, organizație ce rămâne un reper fundamental pentru promovarea obiectivelor de politică externă ale României: „Privind fotografiile acestei expoziții, retrăim o parte din istoria vibrantă a României din ultima sută de ani. Membru fondator al Ligii Națiunilor în 1919, România a dovedit, după aderarea la ONU în 1955, un angajament pe termen lung pentru pace, justiție internaționale și dezvoltare. Acesta este, de altfel, și motto-ul candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru perioada 2020-2021”.
Președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav Lajčák, a arătat că România de astăzi este o țară modernă, de succes, bine integrată în arena internațională, un actor regional și global respectat. De asemenea, a subliniat că activitatea României în domenii precum menținerea păcii și asistența umanitară sunt apreciate la nivelul comunității internaționale. „Dacă ar fi să ne uităm la aceşti 100 de ani, putem spune că a fost o perioadă turbulentă - ţara dumneavoastră a trecut prin cel mai devastator război şi cel mai agresiv regim totalitar, dacă e să menţionăm două extreme”, a spus, în acest context Miroslav Lajcak.
Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a vorbit despre valoarea fotografiilor din arhiva agenției care au contribuit de-a lungul timpului la scrierea istoriei, prin imagini, precum și la prezentarea imaginii României în plan extern. „Sunt foarte fericit că am reușit să punem în operă acest eveniment, cu marele ajutor al domnului Jinga și a Misiunii Permanente a României la ONU. Este a doua expoziție a noastră aici și cred că cel mai important eveniment al ultimilor ani, cu ocazia Centenarului. (...) Centenarul, cred eu, ar trebui văzut nu doar ca un moment în care o ţară ar trebui să se uite la propria istorie şi să vadă ce a fost bine, ce a fost rău, ci poate fi văzut şi ca un moment al noilor începuturi, un moment în care să privim la viitor. (...) Este un privilegiu pentru AGERPRES să se afle aici și, de asemenea, doresc să mulțumesc unui foarte important partener în vernisarea acestei expoziții și a albumului foto – Associated Press”, a afirmat Alexandru Giboi.
Președintele Associated Press, Gary Pruitt, a afirmat că AGERPRES și AP împărtășesc valori comune în ceea ce privește acuratețea informației publice și a apreciat dinamismul agenției naționale de presă române în adaptarea la ultimele tendințe din piața media. „Este plăcerea mea să reprezint Associated Press la acest frumos eveniment și la această frumoasă expoziție foto. (...) Considerăm că avem o apropiere puternică față de AGERPRES. AGERPRES lucrează continuu din secolul al XIX-lea – din 1889 – până în secolul XXI, iar asta nu se poate face dacă nu rămâi la curent cu ultimele tehnologii și trenduri - cum ei au făcut-o - din colectarea și distribuirea de știri. Ne aflăm într-o perioadă grea pentru a fi în media, (...) și totuși în aceste momente a avea jurnalism bazat pe fapte reale și nepărtinitor este mai important ca niciodată”, a declarat președintele AP.
În cadrul evenimentului a fost prezentat și albumul realizat de AGERPRES România: Evoluție, ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.
Evenimentul s-a bucurat de o largă participare: Președintele Adunării Genrale, Secretari Generali Adjuncți și Asistenți ai Secretarului General al ONU, un număr impresionant de ambasadori acreditați la ONU, diplomați, jurnaliști, reprezentanți ai mediului de afaceri și comunității românești din New York.
Expoziția de fotografie România: Evoluție cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii AGERPRES, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, economică, politică și sportivă a țării, dar și marile transformări și evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului. Fotografii agenției au surprins Bucureștiul interbelic, artiști precum Maria Tănase și Constantin Tănase susținând spectacole pentru soldații români, Revoluția din decembrie 1989, precum și evenimente recente.
Pentru că Centenarul Marii Uniri reprezintă și o ocazie de a aprecia prezentul și a privi în viitor, AGERPRES a lansat în noiembrie 2017 o aplicație de realitate augmentată - AGERPRES AR - care prezintă povestea din spatele fotografiilor. Folosind aplicația AGERPRES AR veți avea o ARtfel de experiență privind imaginile de la linkul: https://foto.agerpres.ro/ar-agerpres. Aplicația poate fi descărcată gratuit din Google Play (https://goo.gl/V3pu2y) și App Store (https://goo.gl/rSvCWa).
Nu în ultimul rând, pentru a promova fotografia de presă, a fost lansată și o pagină de Instagram – 100 de România. De la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, la vizita Prințului Charles în România, 100 de România invită pasionații de fotografie să descopere fotografia de presă.
Pe parcursul anului 2018, expoziția va fi prezentată publicului din România și din străinătate, fiind parte din proiectul dedicat Centenarului Marii Uniri, realizat de AGERPRES.