Mircea Tiberian, Luiza Zan, Irina Sârbu, Blue Noise, și alte nume mari, s-au implicat în promovarea muzicii jazz pe înțelesul tuturor
20 Aprilie 2018, 17:48
Sute de copii și părinți au participat duminică de duminică la evenimentele „Elefantului curcubeu”, un proiect desfășurat în premieră în România care și-a propus să aducă mai aproape muzica jazz celor mai tineri din public și nu numai, promovând valorile și bucuria de a fi specifică muzicii jazz, contrar percepției generale conform căreia muzica jazz este o muzică inaccesibilă.
Cei mici au avut prilejul să se îmbarce într-un adevărat „safari creativ” participând la atelierele creative dedicate lor, urmate de concerte susținute de cele mai în vogă trupe jazz ale momentului. Proiectul este o inițiativă a Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, desfășurat prin co-finanțare AFCN, în parteneriat cu centrul comercial ParkLake.
Pe aceeași scenă au concertat atât nume consacrate ale scenei jazz din România, precum și tineri muzicieni care promit o carieră de succes: Adrian Nour Band, Irina Sârbu Band, Mircea Tiberian Quartet, Viorica Pintilie Band, Marta Popovici Band, Three Around Jazz, Bourbon Jazz Unit, Blue Noise și Luiza Zan alături de Iulian Pavelescu.
Altfel spus, peste 30 de artiști, membrii componenți ai trupelor menționate, s-au implicat fără ezitări în promovarea muzicii jazz pe înțelesul tuturor, în mijlocul centrului comercial ParkLake din București.
Cu toții au acceptat provocarea lansată de UCIMR, aceea de a include în programul lor o piesă pentru copii interpretată în manieră jazz, spre surprinderea celor din public și spre bucuria celor mici; au fost interpretate în premieră improvizații pe tema unor cântece iubite de fiecare generație precum „Un elefant se legăna...”, „Frere Jacques” sau „Oac, oac, diri-diri-dam”. O arhivă a atelierelor și concertelor poate fi urmărită pe canalul de YouTube al partenerilor de la EnjoyTV.ro unde sunt redate cele mai bune momente înregistrate pe parcursul proiectului.
Fie că au învățat să confecționeze mici instrumente muzicale, obiecte decorative sau să afle secretele teatrului de umbre, copiii au primit cu mult entuziasm primele ateliere inspirate de muzica jazz din România. Alături de ei au fost profesori acreditați și membri ai Organizației Cercetașilor României, filiala „Steaua Polară” din București.
„Elefantul curcubeu” revine în această toamnă
Proiectul s-a bucurat de un succes peste estimările organizatorilor, luând în considerare numărul mare de copii înscriși la fiecare atelier, feedback-ul celor din public și miile de vizualizări înregistrate online.
„Toată lumea își dorește să revenim în toamnă cu acest proiect, atât organizatorii, cât și partenerii noștri, artiștii, cât mai ales publicul prezent și-au exprimat dorința să continuăm inițiativa noastră”, a declarat Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR.
„După cele nouă ateliere și concerte desfășurate la ParkLake, putem spune că scopul proiectului a fost atins cu succes, în sensul că ne-a făcut mare plăcere să le explicăm celor prezenți ce înseamnă improvizația, jazz-ul și multitudinea de posibilități pe care le poate reda această muzică.
Au fost foarte mulți copii și părinți care veneau la ateliere și ne întrebeau când are loc următorul. Cel mai mult ne-a bucurat să vedem cum copiii au cântat de fiecare dată cu artiștii, luând cu asalt zona din fața scenei, mulți chiar au avut curaj să urce pe scenă alături de muzicieni. Rezultatul? Copiii s-au bucurat cel mai mult și părinții pe lângă ei,” a completat Sebastian Gheorghiu din partea organizatorilor.