Leyah dă startul turneului național „Cinestezia”, opt concerte unice de cinematic pop
30 Septembrie 2024, 10:33
București, 30 septembrie 2024: Pe 3 octombrie, Leyah începe turneul național „Cinestezia”, seria concertelor de cinematic pop, un gen muzical inovator pe care artista l-a adus pe scena din România. Primul spectacol va avea loc pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, orașul copilăriei artistei. Este un debut care marchează nu doar începutul unui tur artistic, ci și o reîntoarcere emoționantă acasă, în locul unde Leyah (Magdalena Diana Marica, pe numele său) și-a descoperit pasiunea pentru muzică, inspirată de tatăl ei, cunoscutul dirijor Modest Cichirdan.
Turneul „Cinestezia” promite o experiență unică în peisajul muzical din România, prin fuziunea inovatoare dintre muzica clasică și muzica pop cinematografică. „E ca și când ai merge la un concert de muzică de film, modern, adaptat vremurilor noastre. Avem un cvartet de coarde, proiecții cinematice și un repertoriu care te trece prin toate stările, de la balade emoționante până la piese dinamice ce debordeaza de energie”, spune Leyah – artistă și compozitoare.
Pe tot parcursul turneului, Leyah va interpreta compozițiile sale originale, atât vocal, cât și la pian, fiind acompaniată de o echipă de șase muzicieni care adaugă profunzime spectacolului prin instrumente precum basul, tobele și coardele. „Cinestezia” marchează primul turneu din România care introduce stilul cinematic pop, un gen inovator ce îmbină muzica de film cu influențe pop. Nu sunt simple concerte, ci dialoguri între stiluri muzicale pentru toate generațiile, adresându-se atât publicului iubitor de muzică clasică, cât și celor atrași de sound-ul modern și curioșilor iubitori de inovație.
„Am început să cânt la pian la 5 ani, iar la 16 ani am debutat pe scena Filarmonicii din Craiova, sub bagheta tatălui meu. Craiova este locul unde muzica clasică mi-a intrat în suflet și m-am format ca artist, sub îndrumarea unor mentori de excepție. Acasă se asculta zilnic muzică clasică, iar vinerea mergeam la Filarmonică – momente care m-au format și mi-au dat curajul să explorez diferite stiluri de muzică, până să ajung la stilul cinematic pop, cel care-mi place cel mai mult, mă reprezintă și mă împlinește”, povestește Leyah.
Cu doar câteva zile înainte de acest moment special, Leyah promite publicului din Craiova și din toată țara o experiență memorabilă, unde tradiția și inovația se îmbină într-un format unic în România.
După Craiova, următoarele concerte ale turneului vor avea loc în:
- 4 octombrie – Râmnicu Vâlcea, Teatrul Anton Pann
- 10 octombrie – Piatra Neamț, Teatrul Tineretului
- 1 noiembrie – Brașov, Filarmonica Brașov
- 3 noiembrie – Ploiești, Teatrul Toma Caragiu
- 8 noiembrie – Pitești, Filarmonica Pitești
- 16 noiembrie – Galați, Teatrul de Operă și Operetă Nae Leonard
- 18 noiembrie – București, Teatrul Național, Sala Studio
Biletele pentru concertele „Cinestezia” sunt disponibile pe iabilet.ro: https://m.iabilet.ro/bilete-turneu-leyah.
Partener principal: BRD Groupe Société Générale
Parteneri media: Agerpres, Radio România Oltenia, Happ.ro.
Despre Leyah:
Leyah (Magdalena Diana Marica) este compozitoare, cântăreață și pianistă dar, mai ales, primul artist din România care aduce stilul cinematic pop pe scena națională. Crescută în Craiova și formată sub influența muzicii clasice, Leyah a început studiul pianului la doar 5 ani, iar în 2021 a început să exploreze zona muzicii cinematice. De-a lungul carierei, a participat la evenimente importante precum Eurovision, Festivalul „George Enescu” și Romanian Creative Week.
Turneul „Cinestezia” este sprijinit de BRD Groupe Société Générale, o instituție dedicată susținerii tinerilor creatori și promovării culturii, prin inițiativele sale unice. Este singura bancă care are o fundație culturală - Fundația9, propriul centru cultural - Rezidența9 și revista culturală Scena9, una dintre cele mai relevante publicații de jurnalism din România de astăzi.
BRD crede că lumea de mâine poate fi mai bună dacă investim azi în liderii și în proiectele noii generații de creatori, oferindu-le programe și platforme de afirmare și aducând mai aproape publicul de creația artistică. Cultura ne deschide - mintea, sufletul, imaginația, ne ajută să explorăm lumi diferite, să îi descoperim și îi înțelegem mai bine pe ceilalți, dar și pe noi. Cultura este, până la urmă, un laborator în care ne putem imagina oricând ce-ar fi dacă… Lumi mai bune, lumi alternative, viitorul.