Lateral ArtSpace lansează Artist Run Team Building, un proiect de consolidare a inițiativelor artist-run din România
08 Iunie 2023, 13:58
Lateral ArtSpace lansează proiectul ARTIST RUN TEAM BUILDING, un efort de consolidare a spațiilor și inițiativelor artist-run din România.
Între 7 - 12 iunie 2023, Timișoara va fi gazda primei întâlniri pentru inițiative și spații artist-run din România, eveniment care reunește pentru prima dată reprezentați ai spațiilor independente de artă contemporană coordonate de artiști din întreaga țară (Brașov, București, Cluj-Napoca, Iași, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara) la care se vor alătura invitați internaționali din Austria, Bulgaria, Germania, Serbia, Suedia, Turcia și Ungaria. Timp de 5 zile vor avea loc o serie de ateliere, discuții și prezentări menite să ajute la o mai bună înțelegere a scenei de artă independente și la coagularea și întărirea dialogului dintre aceste inițiative.
De asemenea, programul include 2 evenimente deschise publicului larg. În 9 iunie, de la ora 19:00, publicul este așteptat la The Secret Garden Bookshop și Indecis, Str. Coriolan Brediceanu nr. 2, la evenimentul de lansare al publicației „Smiling Back at Strangers” care marchează 10 ani de Lateral ArtSpace, cu participarea artiștilor fondatori Cristina Curcan, Lucian Indrei, Dragoș Bădiță, alături de Jan Motyka - designerul publicației.
„Smiling Back at Strangers” este prima publicație despre Lateral ArtSpace. Realizată în 2022, cartea compilează jurnalul vizual al traiectoriei Lateral ArtSpace începând cu înființarea sa în 2012 până în ziua publicației. Cartea își propune să ofere vizibilitate muncii invizibile din spatele unei inițiative de tip artist-run, angajamentul social pe care îl susține și conexiunile umane pe care le hrănește. Este concepută ca un studiu de caz și nu trebuie confundată cu o generalizare a modului în care funcționează spațiile artist-run, ci ca o incursiune într-o inițiativă specifică.
Tot aici, duminică, 11 iunie, se desfășoară, începând cu ora 12:30, o „Ședință extraordinară de informare publică”, o masă rotundă deschisă publicului, a cărei scop este de a oferi fiecărui participant o poziție egală în discuția moderată de organizatori și care își propune să ilustreze practicile diverse ale inițiativelor coordonate de artiști din România.
„Proiectul reprezintă o primă inițiativă de acest gen în România. Spațiile expoziționale coordonate de artiști (artist-run space) sunt un element esențial în peisajul artei contemporane, acestea permițând o mai mare libertate în exprimarea artistică, evitând rigiditatea unei instituții
publice, sau caracterul comercial al unei galerii de artă. În România, aceste spații alternative sunt puține și de multe ori cu viață scurtă, aflându-se de obicei într-o stare continuă de insecuritate financiară. ARTIST RUN TEAM BUILDING vine în întâmpinarea nevoii de mobilitate și dialog între diferite scene artistice, iar contextul Capitalei Culturale 2023, Timișoara nu putea să fie mai potrivit pentru a iniția acest proiect.” – a menționat Cristina Curcan, co-fondator Lateral ArtSpace și managerul proiectului.
În urma acestei întâlniri va demara cea de-a doua etapă a proiectului, de realizare a unui index online al spațiilor artist-run din România, un instrument care dorește să ofere vizibilitate spațiilor independente de artă contemporană și să ajute la conturarea unei imagini cât mai clare a realității scenei artist-run pe plan național.
Mai multe detalii pe pagina proiectului lateralartspace.com.
Un proiect Lateral ArtSpace în colaborare cu Minitremu și Indecis. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Lateral ArtSpace este o platformă independentă de artă contemporană inițiată în aprilie 2012, în Cluj-Napoca, ca o platformă experimentală pentru artiști tineri și emergenți, care pune accent pe dialogul dintre artiștii locali și internaționali. Galeria își propune promovarea artiștilor români contemporani, precum și introducerea unor artiști internaționali către publicul românesc. Lateral ArtSpace asistă și promovează dezvoltarea de expoziții personale și proiecte de grup, împreună cu un program de evenimente care include performance, proiecții video, adunări publice, lansări de cărți/ reviste și discuții cu artiști. Până în decembrie 2019, Lateral ArtSpace a avut sediul la Fabrica de Pensule, o fostă fabrică de pensule, transformată în cel mai apreciat centru de artă independent din România.
Website lateralartspace.com
Instagram instagram.com/lateralartspace
Facebook facebook.com/Lateral.ArtSpace
E-mail lateralartspace@gmail.com