Lacul Ledelor pe Gheață - două reprezentații de excepție pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca oferite de Ansamblul Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg
15 Ianuarie 2018, 14:00
După o pauză de doi ani, membrii „Ansamblului de Stat al Baletului pe Gheață din Sankt Petersburg” au revenit duminică,14 ianuarie, pescena Operei Naționale Române cu două reprezentații de excepție. Sala mare a operei a fost arhiplină, iar încântarea publicului putea fi simțită în sunetul aplauzelor de la finalul fiecărui act al celui mai cunoscut spectacol de balet din lume - Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski. Spectacolul a fost ales în acest an ca reprezentaţie principală a turneului, aniversând astfel 140 de ani de la prima punere în scenă la Teatrul Bolshoi din Moscova în anul 1877.
Spectacolul format din două acte ( fiecare act format din două tablouri) a durat apoximativ două ore cu o pauză de câteva minute între cele două acte.
În Actul I este prezentată petrecerea de majorat a tânărului Siegfried și întâlnirea acestuia cu Odette, transformată în lebădă de către maleficul Rothbart. Decorul de poveste de pe scena Operei Române se schimbă la fiecare tablou, iar costumele și măiestria cu care patinatorii își execută mișcările fac audieța să fie martoră la povestea de dragoste dintre prinț și frumoasă Odette. Cel de al doilea tablou și finalul primului act de încheie cu jurământul de dragoste curată pe care Siegfried îl face frumoasei lebede-balerine Odette. Jurământul curat al prințului le-ar putea salva de blestem pe lebede, dar Rothbart rânjește sfidător în urma sa.
După pauză, patinatorii balerini își fac apariția pe scenă și cu numai câteva mișcări reușesc să transpună, din nou, audiența în atmosfera de basm.
Actul II își face debutul cu ceremonia din sala palatului unde are loc dansul mireselor, petrecea fiind întreruptă de Rothbart care îl înșeală pe prinț, iar Siegfried jură dragoste veșnică Odiliei ( sora lui Rothbart) crezând că este Odette.
Tabloul al treilea îl prezintă pe Rothbart pe tron înconjurat de stolul de lebede-balerine. Finalul Actului II prezintă lupta dintre Siegfried și maleficul Rothbart, reprezentând în același timp și un omagiu adus dragostei adevărate care reușește să distrugă blestemul.
Spectacolul oferit de Baletul pe Gheaţă din Sankt Petersburg lasă în urmă de fiecare dată un public înmărmurit în faţa superbelor producţii care îmbină, într-o manieră unică, aranjamentul simfonic al muzicii cu bogăţia costumelor şi măiestria balerinilor. Costumele frumos colorate ale balerinilor, decorurile de basm și muzica lui Ceaikovski sunt predestinate să creeze o atmosferă unică în care povestea impresionează audiența prin grație divină și splendoare. Publicul este transpus într-o lume a frumosului și a armoniei în care balerinii par să se alăture universului ghețurilor cu mișcări ale maiestuoaselor lebede, păstrând elementele baletului clasic, cu o coregrafie dificilă, dar spectaculoasă, adaptată mișcărilor specifice patinajului, cu decoruri impresionante și costume fascinante.
Înfiinţat în anul 1967 și combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheață din St. Petersburg a revoluţionat lumea spectacolelor. Konstantin Boyarski, fondatorul baletului a avut o viziune a spectacolului inspirată de operele lui Ceaikovski, însă prin îmbinarea mai multor tipuri de exprimare artistică: patinajul artistic, balet și muzică. Cu un succes covârșitor la publicul rus, spectacolul a devenit în scurt timp una din cele mai apreciate forme de exprimare artistică contemporană din lumea întreagă.
***
Spectacolele oferite de Ansamblul Baletului pe Gheață din Sankt Petersburg au fost organizate de Diesel Events.