Jazz autohton la ARCUB, în ultimul concert Artist in Residence din acest an
12 Decembrie 2017, 12:43
Trei generații de jazzmani se întâlnesc joi, 21 decembrie, la ARCUB pentru un concert de cool bop și avangardă a jazzului românesc. Paolo Profeti, Albert Tajti, Răzvan Cojanu, Iulian Nicolau și Garbis Dedeian sunt R.C. & The Melody Makers în ultimul concert din acest an al seriei de jazz Artist in Residence de la ARCUB.
Organizat în perioada octombrie – decembrie 2017, la Sala Mare, prima parte a stagiuniiArtist in Residencedin 2017a conținut o serie de șase concerte care au prezentat colaborări în premieră (John Edwards | Mark Sanders | David Frydryk | Sian Brie – 7 decembrie, Mircea Tiberian | Michael Acker | John Betsch & Marta Hristea – 5 octombrie), lansări de album (Matt Maneri | Evan Parker | Lucian Ban – 24 octombrie, DUMItRIO – 9 octombrie) și reprezentații în exclusivitate la București (Don Braden |Joris Teepe | Gene Jackson – 16 noiembrie).
Mircea Tiberian, curatorul stagiunii curente Artist in Residence, anunță pentru cel de-al șaselea concert al sezonului o porție de jazz autohton în interpretarea unor artiști români cunoscuți pe plan național și internațional.
R.C. & THE MELODY MAKERS
Paolo Profeti – saxofon alto | Albert Tajti – pian | Răzvan Cojanu – contrabas | Iulian Nicolau – tobe | Garbis Dedeian – saxofon tenor
Cel de-al doilea sezon de concerte de jazz Artist in Residence continuă în 2018 cu o nouă serie de premiere și proiecte originale susținute de muzicieni din țară și străinătate.
Paolo Profeti a absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi cu nota maximă şi Accademia Internazionale della Musica din Milano şi a studiat saxofonul cu maeştri precum Jesse Davis, Rosario Giuliani, Billy Harper şi Mauro Negri. Bine inserat în scena românească de jazz, Paolo este membru al Bucharest Jazz Orchestra (“BJO”), condusă de trompetistul Sebastian Burneci, cu care a participat la Bucharest Jazz Festival 2014. BJO a lansat în 2015 albumul “Povesti din Bucuresti” (Fiver House Records, 2015). Paolo cântă de asemenea cu Big Band Radio, condusă de Ionel Tudor, alături de care a participat la înregistrarea albumului “Live!” (Editura Casa Radio, 2016), având-o ca solistă pe Luiza Zan. Nu în ultimul rând, se regăseşte ca sideman pe albumul “On the Road” (Soft Records, 2016) al trupei Jazzybirds.
Albert Tajti s-a format sub îndrumarea lui Mircea Tiberian la Universitatea Națională de Muzică din București și a câștigat Marele Premiu pentru cea mai bună trupă de jazz la Festivalul Internațional Studențesc din Târgu Mureș. Cântă pe scena mai multor festivaluri din București și Budapesta cu Luiza Zan, Ana Cristina Leonte, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu și Bucharest Jazz Orchestra.
Răzvan Cojanu se remarcă pe scenele festivalurilor internaționale de profil din Viena, Beijing, Sibiu și București, dar și în cele mai prestigioase cluburi precum Pizza Express Jazz Club, Vortex Jazz Club din Londra, Porgy & Bess în Viena. Unul dintre cei mai solicitați basiști de jazz din țară, colaborează cu Marius Vernescu, Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Alex Harding.
Iulian Nicolau este student la Universitatea Națională de Muzică din București și are incluse în portofoliu colaborări cu Candice Hoys, Cedric Henriot, Alex Man, Emil Bâzgă, dar și Premiul special al Juriului la Festivalul de Jazz de la Sibiu, în 2016.
Numit „The Young Lion” al saxofonului în România de revista internațională Jazz Forum, Garbis Dedeian debutează în 1977, la vârsta de 18 ani, în cluburile de jazz ale vremii. În 1982 obține locul doi la Festivalul de Jazz de la Sibiu și începe colaborarea cu formația Vilmani, Alexandru Andrieș, Mihai Stepan și Metropol. Desemnat în 1984 saxofonistul numărul doi al țării, Dedeian deschide în 1986 clubul de jazz Nord. Din anul 1990 susține concerte în Germania, Italia, Franța, Austria ș.a.m.d.
Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).
Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).
Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/131131617636153/
ARTIST IN RESIDENCE
Inaugurat în 2016, Jazz @ ARCUB –Artist in Residence invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Modelat după programe similare din San Francisco, New York și Amsterdam, Artist in Residence prezintă în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuniArtist in Residence este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este „Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.
“În zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărțită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potențial creativ și o minoritate rezistentă, deschisă încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real se pare că posedă încă mijloacele de supraviețuire. O dovedește numărul din ce în ce mai mare de improvizatori într-un context instituțional destul de puțin ofertant. Ce-i determină pe muzicieni să aleagă această cale a expresiei artistice? Se pare că a face muzică improvizată, a o elabora în colectiv e, până la urmă, o îndeletnicire plăcută ce se și potrivește mai bine noilor comandamente moral-sociale sau estetice ale contemporaneității. Așa se explică, pe lângă numărul crescând, și mobilitatea acestor creatori spontani, prezenți în mai toate sectoarele vieții muzicale. Bucuria de a cânta a muzicienilor de jazz, implicarea lor în actul artistic mă fac să mă gândesc la un viitor când, poate, nu vor mai exista ascultători ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent și inspirație. Din păcate, dacă lucrurile vor continua pe făgașul pe care au pornit, nu toată lumea va mai avea legături cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fără să o înțeleagă. Întregul spațiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi. Totuși, la fel ca în scenariile filmelor science-fiction, imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans și cuvânt creativitatea muzicală. Și vreau să cred că asta va conta pentru formația spirituală a omului.
De aceea, având onoarea să fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis să plasez seria concertelor din această stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.” declară Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.