Invitaţi în Oază - dirijorul Justus Frantz şi violoncelistul Razvan Suma
15 Februarie 2018, 11:11
Vineri, 16 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul într-o lume a sonorităților de basm, cu suita simfonică Șeherazada, de Rimski – Korsakov, lucrare programată în partea a II-a a concertului de la Sala Radio. În prima parte, orchestra va interpreta Concertul în si minor pentru violoncel şi orchestră, op.104, de A. Dvořák, iar la pupitrul dirijoral se va afla dirijorul german Justus Frantz, personalitate proeminentă a muzicii contemporane, apreciat deopotrivă pentru viziunea artistică și pentru atenția specială acordată promovării tinerilor muzicieni.
Solistul invitat al primei părți, care va interpreta Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră de Dvořák, va fi violoncelistul Răzvan Suma, un muzician foarte activ, protagonist al turneelor Vă place …?, care au cucerit publicul pe scenele din România în ultimii ani.
Solist în suita Șeherazada, de Rimski – Korsakov va fi violonistul Adrian Florescu, concertmaestru al Orchestrei Naționale Radio.
Ediţia cu numărul 48 a Festivalului Internaţional de Jazz de la Sibiu va fi în mai, spune Simona Adina Maxim, directorul festivalului!
La inceputul anilor ’70 au loc la Ploiesti primele trei editii ale Festivalului National de Jazz. Din motive de „poluare ideologica”, Festivalul este mutat, fortat, la Sibiu, in anul 1974, bucurandu-se de respect si sustinere, pana si din partea oficialitatilor politice comuniste, fiind organizat de echipa dedicata a Jazz Club Sibiu, cel mai puternic club de jazz din tara la vremea respectiva. .
Incepand cu anul 1997, continuarea nobilei traditii a evenimentului - ce fusese un bastion al culturii autentice inca din perioada comunista - si-a asumat-o Fundatia Sibiu Jazz Festival, avandu-l ca director artistic pe H. Johannes Konstantin Schmidt, membru fondator al Jazz Club Sibiu si, ca director executiv pe Simona Adina Maxim.
Ani de-a randul, scena sibiana a consacrat valorile jazzului autohton. Nu exista jazzman roman, a carui evolutie sa nu fi fost marcata, in vreun fel sau altul, de Festivalul de la Sibiu. Prezenta internationala s-a inscris si ea pe linia pluralismului stilistic si a deschiderii spre toate orizonturile. O lista, chiar incompleta, a muzicienilor straini ce au evoluat in cadrul Festivalului, vorbeste de la sine: Ron Carter, Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek, Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes, Arturo Sandoval etc. .
In anul 2005, Sibiu Jazz Festival este recunoscut ca cel mai important eveniment de gen din Romania, devenind primul festival din tara noastra, membru in cea mai importanta retea de festivaluri si promotori de jazz din Europa: Europe Jazz Network .