Greii muzicii uşoare româneşti: RADU ŞERBAN
23 Februarie 2018, 11:38
Un nume care se alătură glorios Societății Române de Radiodifuziune: RADU ȘERBAN (1 decembrie 1927, Caracal – 6 februarie 1984, București). A condus redacția de muzică ușoară a Radio-ului, timp de trei ani (1955-1958), a fost și șef al serviciului de creație-repertoriu.
Compozitor, orchestrator, pianist, este una dintre personalităţile care au amprentat instituția. Pe lângă un talent de proporții, știința de muzică dobândită în Conservatorul Ciprian Porumbescu de la un Ion Dumitrescu (teorie-armonie), Paul Constantinescu (armonie), Zeno Vancea, Nicolae Buicliu (contrapunct), Theodor Rogalski (orchestrație), Tiberiu Alexandru (folclor) avea şi cunoștințe valorificate, mai apoi, într-un portofoliu repertorial care i-a adus considerația breslei, a publicului, Radu Șerban fiind considerat unanim (de specialiști) liderul generației de după Ion Vasilescu.
A debutat în 1950 cu melodia Lină Cătălină. Intră în Uniunea Compozitorilor la doar 23 de ani, în 1950. A fost membru în Biroul secției de muzică ușoară a Uniunii (1964-68), în secretariatul Uniunii, al Comitetului de conducere a Uniunii din 1968.
A abordat genuri muzicale diverse: muzică de scenă, musical, repertoriu coral, film de scurt și lung metraj, o lucrare didactică asupra principiilor de orchestrație; desigur, muzică ușoară, nu mult peste o sută de piese, dar cu o densitate expresivă care îi aducea – instantaneu după lansare – atributul șlagărului dar și, pentru multe opusuri, pe cel de evergreen.
Câteva cifre: 5 partituri pentru spectacole complexe de teatru. Groapa, musical, libretul Eugen Barbu a fost un boom în epocă (1960). Ce succes ar avea și azi, dacă ar mai exista un… Fărâmiță Lambru! 33 de partituri destinate filmului (Porto franco, Pe litoral mi-a rămas inima, Cerul n-are gratii, Un surâs în plină vară, Păcală ș.a.). Majoritatea lansau un șlagăr (Parfumul străzilor din pelicula Bariera este unul dintre acele evergreen-uri). Iar întregul discurs muzical scris pentru serialul de televiziune Toate pânzele sus a devenit un etalon în gen. Reluarea pe mai multe posturi de televiziune și în zilele noatre, rating-ul excepțional se datorează și comentariului muzical. Cheia succesului ? Așa cum spunea Viorel Cosma, absența banalității creației de consum, maniera atât de personală în care distilează folclorul; sau potrivit expresiei – cât de bine găsite a lui George Sbârcea – lipsa notelor moarte…
Un fapt remarcabil: în plină expansiune a modei folk, cu priză majoră la public, mai ales cel tânăr, Radu Șerban scrie melodia SEARA, lansată de Anda Călugăreanu, care distanța creația academică de orice meandru al oricărei reprezentări a divertismentului. Era un lied de mare popularitate. Iar Prieten drag, cântată de Pompilia Stoian a intrat în repertoriul multor vedete internaționle, care au ales-o din caietul de piese propus pentru interpretare la Festivalul Cerbul de aur.
Succesele compozitorului au fost notabile și peste hotare, în calitate de participant-concurent la Festivalurile de la Rio de Janeiro și Tokyo (Premiul firmei Sony la Festivalul internațional al cântecului pentru Iubire absurdă, creație interpretativă remarcabilă a Margaretei Pâslaru).
Ca membru în jurii la festivaluri de muzică ușoară a fost solicitat la Helsinki, Belgrad, Bratislava, Sopot; desigur, la Mamaia.
Radu Șerban a avut două pasiuni extra muzicale: jocul de table(!); acasă la compozitorul Vasile V. Vasilache cu care legase o prietenie strânsă, aveau loc adevărate campionate, la care participa și Horia Moculescu (chiar și subsemnata); apoi sculptura. După cea în sunet, cea în lemn, cu o panoplie de scule specifice, absolut de invidiat. Ambele desfășurte cu aceeași discreție care i-a caracterizat întreaga viață și nu doar existența ci și creația, impusă fără drept de apel timpurilor prezente sieși, dar și viitorimii. Ea așteaptă, pe mare merit, noi valorificări…
Creație (selectiv): Frumos ești București; Ții minte?; S-a întâmplat într-o gamă; Un minut; Un trecător; Pomul cu vrăbii, A fost de ajuns o melodie; Iubire,iubire; La un pas de fericire; Dacă iubești cu-adevărat, Două rândunici; Uitarea; Strada; La un cuvânt al tău; Şi Ploua; Băiatul care duce flori; Această taină să rămână între noi; Cu viața nu glumi; Inimă de artist; Primăvară, primăvară; Cine vine noaptea târziu; Izvor de frumuseţe; Ce tânăr eşti; Poveste; O ramură spre cer; Pasăre de apă; Cine a găsit tinereţea mea; Baladă ş.a.
La revedere, a dvs, Daniela Caraman Fotea,
împreună cu producătoarea programului, Sorina Goia