EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în concert extraordinar organizat de ICR la Ateneul Român
26 Martie 2018, 17:46
EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene va concerta duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Ateneului Român sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko în cadrul turneului aniversar - Capital Sounds care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român.
Programul cuprinde Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov - solistă Alexandra Dariescu și Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimsky-Korsakov. În deschidere, AdMusicam Ensemble va interpreta, în primă audiție, lucrarea Rustic Quartet semnată de Victor Savca. Ansamblul este format din Ioana Tudor(vioara), Alex Spinu(violă), Victor Sandu(violoncel) – participanți la Programul AdMusicam, organizat de ICR, și Victor Savca (contrabas) – compozitor și fost membru EUYO.
EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub conducerea unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Din 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.
EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene
15 aprilie 2018, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00
Dirijor: Vasily Petrenko
Solistă: Alexandra Dariescu
Program:
Victor Savca
Rustic Quartet
Interpretează: AdMusicam Ensemble
Ioana Tudor -vioară
Alex Spînu -violă
Victor Sandu -violoncel
Victor Savca -contrabas
Serghei Rahmaninov
Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18
Nikolai Rimsky-Korsakov
Suita simfonică „Şeherazada“
Vasily Petrenko s-a născut în 1976 și și-a început educația muzicală la Școala de muzică Capella Boys din St Petersburg - cea mai veche școală de muzică din Rusia. A studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg și a participat la masterclassuri alături de Ilya Musin, Mariss Jansons și Yuri Temirkanov. După succesul considerabil avut la mai multe concursuri internaționale, printre care și ediția a patra a Concursului de Dirijat Prokofiev din Sankt Petersburg (2003), Premiul I la concursul de Dirijat şi Corale Șostakovici din Sankt Petersburg (1997) și Premiul I la cea de-a șasea ediție a Competiției Internaționale de Dirijat de la Cadaques, Spania, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice Academice de Stat din Sankt Petersburg în perioada 2004-2007.
În septembrie 2017, Vasily Petrenko a primit premiul „Artist of the Year” la prestigioasele Premii Gramophone, la un deceniu de la primirea premiului Young Artist of the Year în octombrie 2007. În 2010 a câștigat Artistul Anului la Classical Brit Awards. În stagiunea aceasta a debutat la Orchestra Filarmonicii din Berlin, concerte în Europa și Asia cu Royal LiverpoolOrchestra și Oslo Philharmonic Orchestra și colaborări cu Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Netherlands Radio Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France,London Philharmonic, Israel Philharmonic Vienna Symphony Orchestra și Montreal Symphony Orchestra. În cadrul Festivalului George Enescu din 2015, Petrenko s-a aflat la conducerea Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, interpretând, alături de Corul Filarmonicii „George Enescu”, violonistul Alexandru Tomescu și violonistul Valery Sokolov, compoziții de Serghei Rahmaninov, George Enescu, Ottorino Respighi, Alexander Glazunov.
Alexandra Dariescu uimește public cu muzicalitatea înnăscută a interpretării sale și cu o prezență scenică captivantă. De la aparițiile recente la Carnegie Hall în New York, Concertgebouw în Amsterdam până la Royal Albert Hall, stagiunea 2017-2018 a marcat pentru Alexandra Daariescu debuturile atât la prestigiosul Musikverein, o celebrare a 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti cu două concerte (Lipatti & Grieg) împreună cu Filarmonica Transilvania condusă de Gabriel Bebeșelea, cât și debutul în recital cu Angela Gheorghiu la Wien Staatsoper. Alexandra Dariescu își face și debutul în Statele Unite cu Simfonia Utah, precum și debutul canadian cu Kitchener-Waterloo Symphony și Orchestre Philharmonique de Québec. Un punct culminant al acestui sezon va fi premiera propriei sale producții, The Nutcracker and I, de Alexandra Dariescu – un spectacol multimedia, realizat pentru pian solo cu dans și animație digitală - care va avea loc la Milton Court de la Barbican, urmat de spectacole în cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Stavanger și de numeroase turnee în China. Alexandra Dariescu se alătură în 2018 programului european Young Leaders (EYL40), organizat sub patronajul lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. EYL40 este un program inovator care își propune să promoveze o identitate europeană prin atragerea celor mai promițătoare talente din Europa.
Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) este una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare”, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker ca „cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană“, a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesională pentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa, încă de la înființarea sa în 1976. EUYO este Ambasador Cultural al Uniunii Europene de peste patruzeci de ani. Patronii onorifici ai EUYO includ șefii de guvern din toate statele membre ale UE, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European.
Orchestra a colaborat cu mulți dintre cei mai mari muzicieni din lume, printre care Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Mstislav Rostropovich și în special cu cei trei directori muzicali și actualul dirijor principal: directorul muzical fondator Claudio Abbado, fostul director muzical Vladimir Ashkenazy și actualul dirijor laureat Bernard Haitink, și dirijorul principal Vasily Petrenko. „EUYO oferă o experiență neprețuită pentru viitoarea generație de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost și va fi mereu o orchestră unică”, aprecia Vladimir Ashkenazy.
Un nume cunoscut la nivel mondial, EUYO a cântat în majoritatea sălilor de concerte și festivalurilor importante din întreaga lume, printre care BBC Proms, Royal Albert Hall din Londra, Carnegie Hall din New York și Musikverein din Viena. De la Amsterdam la Abu Dhabi, Moscova la Mumbai, Seul la São Paulo, Orchestra a cântat în sute de săli de pe patru continente.
Biletele la concertul EUYO de pe 15 aprilie 2018 se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari: accesati site-ul www.fge.org.ro.
Mai multe informații aici:
http://www.icr.ro/pagini/euyo-orchestra-de-tineret-a-uniunii-europene-in-concert-extraordinar-organizat-de-icr-la-ateneul-roman