'Elixirul dragostei'...trei companii pe aceeași scenă
21 Septembrie 2017, 14:38
Teatrul din Koblenz (Germania), Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu și Corul Operei din brașov sunt cele trei companii artistice care și-au dat mâna pentru a realiza, în premieră, spectacolul 'Elixirul dragostei' de Gaetano Donizetti. Evenimentul are loc în această seară, la Sala Thalia, cu începere de la ora 19, în cadrul proiectului Sibiu Opera Festival.
'Este un proiect pe care l-am început în urmă cu trei ani, împreună din Teatrul din Koblenz. În cele din urmă proiectul s-a concretizat printr-o colaborare cu artiștii din acest Teatru. Este o producție proprie, a festivalului, o producție care va fi dirijată de Marijn Simons din Olanda' a precizat Ioan Bojin, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu
Operă bufă în două acte, 'Elixirul dragostei' este una dintre cele mai interpretate opere ale lui Donizetti. Povestea are elemente de realism, cu excepția finalului 'happy-end'.
Acțiunea se învârte în jurul elixirului Isoldei — elixirul iubirii, al banilor și al orgoliului. Este o comedie care presupune răsturnări de situații și personaje comice precum șarlatanul, cu al său discurs atât de apropiat de cel al politicienilor. Libretul acestei opere este scris de Felice Romani, un literat italian extraordinar. Pe lângă numeroase librete pentru operele lui Gaetano Donizetti, Felice Romani a semnat și libretul a două importante opere ale lui Vincenzo Bellini: La sonnambula și Norma. La momentul apariției sale, în 1832 la Teatro alla Scala din Milano, L'Elisir d'amore, a fost revelația muzicală a deceniului, jucându-se un număr impresionant de reprezentații ale acestei opere. Au fost curând montate reprezentații la Paris, la Londra, chiar și la Viena, deși spațiul germanic a avut de multe ori rețineri cu privire la importul operelor italiene. Gaetano Donizetti a spart această barieră, având o premieră triumfală la Viena în 1837. Succesul operei se datorează printre altele și umorului, meritul aparținându-i atât lui Felice Romani, cât și lui Donizetti în egală măsură. Libretul permite foarte multe situații ambigue, foarte multe răsturnări ale relațiilor dintre personaje și permite o tratare muzicală într-un stil care fusese făcut celebru de Rossini și perfecționat de Donizetti — stilo spezzato.
Ediția a XVI-a a proiectului Sibiu Opera Festival se desfășoară anul acesta în perioada 15 septembrie — 5 octombrie. Pe parcursul celor 21 de zile de festival sunt programate spectacole de operă, musical, operă pentru copii, recitaluri și dans contemporan. Nu lipsesc din programul acestei ediții momentele de arii din opere în spații publice — intitulate sugestiv 'Take an Opera Break' și nici concursul de canto 'Vox Artis', ajuns anul acesta la ediția IX-a. Festivalul se va deschide cu un spectacol de dans contemporan, 'Peer Gynt', eveniment realizat în colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe pagina www.filarmonicasibiu.ro
Biletele pentru Sibiu Opera Festival pot fi achiziționate online de pe site-ul www.filarmonicasibiu.ro, de pe pagina de facebook fb.com/filarmonicaSibiu, de pe portalul www.kompostor.ro și de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetății nr.3-5) de luni până joi, între orele 12-16. În funcție de eveniment, prețul unui bilet este de 20 sau 30 lei. Se acordă reducere de 50 % pentru elevi, studenți și pensionari.
Evenimentul este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.