Dialog cu echipa A.R.C.E.N. și Re:Rise despre Catalog București @Rezidența BRD Scena9
13 Noiembrie 2017, 14:11
Pe 15 noiembrie, de la ora 19.30, la Rezidența BRD Scena9, în cadrul Intersecțiilor de Miercuri, vă invităm să povestim despre Bucureștiul Vulnerabil, cum se poate schimba viitorul orașului și despre implicarea comunității, locuitori și specialiști, în inventarierea patrimoniului și salvarea peisajului urban al capitalei.
La discuția moderată de scriitoarea Svetlana Cârstean va participa o parte din echipa proiectului A.R.C.E.N. - Catalog București – primul inventar complet al tuturor imobilelor de pe toate străzile din toate cele 98 de zone protejate ale capitalei. Despre detaliile proiectului, despre starea actuală a orașului așa cum reiese din primele date colectate și analizate vor vorbi invitații serii:
- Raluca Trifa, asistent universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” - coordonator tehnic al proiectului A.R.C.E.N.;
- Matei Ietam - inginer și fondator al Re:Rise - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic;
- Edmond Niculușcă - fondator A.R.C.E.N. și coordonator al proiectului Catalog București.
La 40 de ani de la ultimul seism catastrofal, Bucureștiul este nepregătit, viața oamenilor e pusă în pericol, iar memoria și patrimoniul cultural riscă să dispară. Vor dispărea străzi și case, povești și destine și oameni. Bucureștiul este singura capitală europeană care nu-și cunoaște în detaliu riscurile și urgențele, numărul imobilelor aflate în pericol și al clădirilor valoroase, calitatea construcțiilor recente și care nu are nicio viziune coerentă despre dezvoltarea viitoare a orașului.
Asociația A.R.C.E.N. a demarat în martie 2017 proiectul Catalog București, urmând să inventarieze până în anul 2020 peste 14.500 de imobile (noi, vechi și terenuri virane) și să creeze o bază de date deschisă, cu hărți, statistici și fotografii care va cuprinde starea și analiza întregului țesut istoric al orașului.
La proiectul ARCEN Catalog București lucrează 150 de voluntari, 20 de arhitecți și urbaniști și 15 experți.
Ce sunt Intersecțiile de miercuri?
Intersecțiile de miercuri sunt un proiect inițiat și coordonat de scriitoarea Svetlana Cârstean, susținut de BRD Societe Générale, care se desfășoară în fiecare săptămână la Rezidența BRD Scena9, din strada I. L. Caragiale nr. 32.
Primul sezon a avut loc în perioada aprilie-septembrie 2015, în cadrul proiectului București Capitală Europeană a Culturii 2021.