Despre cultura vinului, între tradiție și știință. Marian Timofti este următorul invitat la Round Table Sibiu
18 Octombrie 2017, 10:50
Unul dintre cei mai apreciați cunoscători ai vinului din România, Marian Timofti, este următorul invitat al seriei de spectacole – conferință Round Table Sibiu. Evenimentul va avea loc vineri, 27 octombrie, de la ora 19:00, la Teatrul Gong (Strada Alexandru Odobescu nr. 4) și va beneficia de transmisiune în direct pe site-ul televiziunii culturale EnjoyTV.ro
Marian Timofti și-a desăvârșit experiența în Italia, cea de-a doua piață internațională în domeniul vinurilor, și a revenit în România pentru a-și aduce contribuția la dezvoltarea acestui domeniu, punând bazele unei instituții de specialitate.
Președintele Organizației Somelierilor din România va vorbi la Sibiu despre pasiunea și cultura vinului între tradiție și știință, în contextul în care Sibiu va fi declarat în 2019 „Regiune Gastronomică Europeană”; Marian Timofti va expune pe înțelesul tuturor subiecte mai puțin accesibile precum alegerea corectă a vinurilor, semnificația practică și culturală a decantării, distincția dintre vinurile autentice și vinurile falsificate prin procedee chimice.
Invitatul jurnalistei Oana Ciucă Làzàr va răspunde întrebărilor legate de potențialul soiurilor românești în plan internațional dar și despre ce trebuie să știe antreprenorii care vor să înceapă o afacere în viticultură, începând cu informații esențiale despre cultivarea viței de vie – o tradiție ce tinde a fi reluată în apropierea Sibiului și pe colinele Transilvaniei.
Publicul sibian, și nu numai, este invitat să afle mai multe despre acest domeniu într-o călătorie fascinantă, parte dintr-un dialog care va cuprinde istorii despre primii somelieri români – meseria istorică de „paharnic” la Curtea Domnească – și despre actualitatea acestei meserii din ce în ce mai căutate în restul Europei.
Dialogul va fi completat și de această dată cu intermedii artistice live susținute de Chordis Quartet, unul dintre cele mai apreciate noi ansambluri camerale pe scenele din România.
Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri organice oferite de Senator Wines, însoțită de prezentarea somelierilor profesioniști. La eveniment, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, prin solicitarea invitației electronice la adresa round.table.sibiu@gmail.com
Inițiat în toamna anului 2015, „proiectul spectacolelor – conferință Round Table urmărește promovarea artiștilor români și a profesioniștilor ce s-au făcut remarcați pe scenele internaționale, printr-un efort de redobândire a unei mentalități frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale românești.” Valentina Sandu – Dediu, muzicolog și moderator Round Table București.
Evenimentele Round Table însumează până în prezent peste 30 de evenimente, cu zeci de mii de vizualizări pe internet, având invitați din diferite domenii precum actorie, arhitectură, muzică clasică, dans contemporan, medicină, literatură, printre care se numără personalități de primă mână a societății românești. Arhiva completă de pe canalul de YouTube al EnjoyTV România cuprinde ediții speciale Round Table București, Sibiu, Brașov sau Târgu – Mureș. Printre invitații de până acum se numără personalități precum: Maia Morgenstern, Adrian Titieni, Dan C. Mihăilescu, Șerban Sturdza, Tiberiu Soare, Răzvan Mazilu, Gabriel Bebeșelea, Răzvan Suma, Nicu Mihoc, Horia Mihail și alți profesioniști pe care vă invităm să-i descoperiți prin ce au de spus pe durata celor 90 de minute ale fiecărei ediții.
Ofelia Popii a fost primul invitat al acestui sezon Round Table Sibiu, iar înregistrarea integrală a evenimentului din 27 septembrie poate fi urmărită pe YouTube. Invitatul lunii noiembrie la Round Table Sibiu va fi cunoscutul scenograf Dragoș Buhagiar. Pentru mai multe amănunte, publicul este invitat să urmărească pagina de Facebook Round Table România care va fi actualizată cu noutăți.
Round Table Sibiu este un eveniment inițiat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, acțiune co-finanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
Informații suplimentare
Despre Oana CiucăLázár
A studiat Facultatea de Jurnalistică din Sibiu și un masterat în Jurnalism Tematic. Este corespondent al Radio Romania Cultural din 2011 până în prezent. Este interesată de promovarea educației prin cultură prin intermediul reportajelor, interviurilor și documentarelor radio.
În 2014 a lansat revista online Capital Cultural care, de la începutul anului 2016, apare și în format tipărit. Într-un oraș cultural ca Sibiul această revistă transpune într-un tablou evenimente culturale, creează portrete artiștilor și aduce în fața publicului povești de viață. Din anul 2014 până în prezent, pe site-ul revistei Capital Cultural au fost publicate peste 1200 de materiale scrise de o echipă tânără care iubește arta.
A inființat în 2015, Asociația Capital Cultural prin intermediul căreia organizează și promovează întâlniri cu artiști în spații deschise, cu public, și dezbateri pe teme de actualitate culturală.
Despre UCIMR
Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ și, de asemenea, a acordat la rândul său finanțări pentru numeroase alte proiecte independente.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.