Compozitoarea CARMEN PETRA – BASACOPOL a primit premiul pentru întreaga activitate din partea UCMR
09 Martie 2018, 12:27
Vineri 9 martie 2018, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a decernat premiile pe anul 2017. Ca de obicei, festivitatea a avut loc în Aula Palatului Cantacuzino.
Marele Premiu (pentru întreaga activitate) a fost decernat compozitoarei CARMEN PETRA-BASACOPOL. Născută la 5 septembrie 1926 la Sibiu, Carmen Petra-Basacopol a absolvit mai întâi Facultatea de Filozofie (1949) apoi secţia de Compoziţie a Academiei de Muzică din Bucureşti,cu diplomă de merit, în 1956. A urmat Cursurile Internaţionale pentru Muzica Nouă de la Darmstadt (1968). În anul 1976 a obţinut Doctoratul în muzicologie la Universitatea Sorbona din Paris. A obţinut premii internaţionale în competiţii de compoziţie: Berlin (1951), Mannheim-Ludwigschafen (1961). În ţară, activitatea sa a fost recunoscută de breaslă cu Premii ale UCMR (1974, 1979, 1981, 1985 şi 1987), Premiul “George Enescu” al Academiei Române (1980). Prin ordin prezidenţial, în anul 2004 a fost numită Cavaler al Ordinului „Meritul cultural”. A fost profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (unde a predat armonie, contrapunct şi forme muzicale), Conservatorul de Muzică din Rabat (Maroc), Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti. Lista compoziţiilor sale include peste 130 de lucrări: muzică simfonică, muzică de cameră instrumentală şi vocală, muzică corală, două opere şi patru balete.
“Carmen Petra Basacopol (o foarte sensibilă creatoare în genul simfonic, al concertului şi mai ales în sfera muzicii de cameră) a adus o importantă diversificare stilistică în muzica post-enesciană. A preţuit harpa, pe care a propulsat-o în prim plan. Acest rol important al harpei a fost cât se poate de bine apreciat peste hotare; la fel şi contribuţia sa la dezvoltarea expresiei purtate de acest instrument în combinaţii inedite cu alte sonorităţi. Ideile sale originale sunt evidenţiate şi în lucrările de muzicologie dar şi în spiritualitatea românească” – Irina Odăgescu Ţuţuianu
Palmaresul premiilor UCMR pe anul 2017 este următorul:
Secția Instrumentală și Multimedia
Lucrări simfonice:
Sorin Lerescu – Modalis IV, pentru flaut şi ansamblu de flaute
Lucrări electronice:
Irinel Anghel – I Doll, muzică electronică
Lucrări camerale:
Diana Rotaru – Verde, pentru flaut, cello şi pian
Secția de Muzică Vocală
Lucrări vocal-simfonice:
Viorel Munteanu – Oratoriul Chemări spre mântuire (Pelerini la Sfânta Parascheva)
Lucrări corale ample:
George Balint – De leagăn, pentru cor mixt
Lucrări vocal – instrumentale:
Gabriel Mălăncioiu – Song of Avadhut, pentru soprană și vioară
Secția de muzică jazz/pop
Muzică de jazz sau muzică instrumentală:
Cristian Soleanu – I Remember Johnny, jazz instrumental
Melodie sau grupaj de melodii: ex aequo
- Jolt Kerestely – Dedicație pe un disc, muzică ușoară
- Nicolae Caragea – Singurătate, romanță
Secția de muzicologie
Sistematică:
Valentina Sandu-Dediu – În căutarea consonanțelor, Editura Humanitas, București, 2017
Istoriografie:
Octavian Ursulescu – Amara 50 – Istorie și legendă, Editura Metamorfosi, Slobozia, 2017
Premiul Filialei Cluj
Alexandru Murariu – Espace I, pentru cvartet de coarde