Clasic e fantastic. Cum să înțelegem muzica - În lumea instrumentelor de percuție. O călătorie ghidată de Alexandru Matei
18 Martie 2023, 06:16
Corpul uman, bețigașe, pietre, coji de nucă, tărtăcuțe, bici, zbârnâitoare, tobe, tamburine, clopoței, gonguri, talgere, castaniete, xilofoane, vibrafoane… Pot fi numite oare toate instrumente muzicale? Dacă da, de ce? Și dacă da, cum? Punând aceste întrebări deschidem ușa către fascinanta lume a instrumentelor de percuție (din lat. percussio lovitură sau percussus bătaie ritmică). Acestea produc un sunet în urma unei lovituri! Doar atât! Dar felul de a lovi poate fi furios, tandru, enervat, dulce, agitat, calm, delicat, brutal, calculat, nestăpânit… în funcție de partitura pe care interpretul o are în față, de expresia, de culoarea și efectele sonore pe care dorește să le obțină. Cu instrumentele de suflat se pot arcui curcubeie.
Popoarele lumii au, fiecare în parte, instrumentele lor tradiționale. Cele de percuție se regăsesc în toate culturile. Și, de cele mai multe ori, un instrument de percuție, simplu, este cea mai sinceră și mai sigură cale prin care copilul începe să se apropie de muzică. În joacă! Nicușor avea o tobă! Bum, bum, bum! Minunat pentru copil! Obținea un zgomot puternic și trebuia doar să lovească cu un băț suprafața unei tobe! Îngrozitor pentru părinți și vecini! Dar copilul era fericit!
Alexandru Matei, un maestru al instrumentelor de percuție, va fi, în dimineața zilei de 8 aprilie, un ghid atoateștiutor și atotcunoscător, care va oferi celor prezenți o călătorie spectaculoasă în lumea instrumentelor de percuție. Alexandru Matei este un percuționist extraordinar și un profesor dăruit cu har. Și-a dedicat întreaga viață instrumentelor de percuție. Are o colecție uriașă – scena sălii mari a Ateneului Român va fi plină de cele mai obișnuite dar și de cele mai neobișnuite instrumente. Parte sunt construite chiar de el însuși. Le va arăta, le va explica și va interpreta scurte melodii prin care instrumentele vor demonstra de ce sunt în stare.
În lumea instrumentelor de percuție
O călătorie ghidată de ALEXANDRU MATEI
este un demers original la care sunteți invitați să participați sâmbătă, 8 aprilie, ora 11, în Sala mare a Ateneului Român.