'Călătorie muzicală în lumea basmului' - 'The One Born From a Tear' - Opera pop-rock-simfonic
06 Ianuarie 2018, 06:00
'Călătorie muzicală în lumea basmului' deschide anul 2018 la Filarmonica ploieşteană cu Opera pop-rock-simfonic 'The One Born From a Tear' compusă de Dan Spînu, joi, 11 ianuarie, ora 19.00. Un concert aşteptat de mulţi dintre spectatorii noştri, 'Călătoria muzicală' în concepţia maestrului Radu Postăvaru aduce în scenă anul acesta o lucrare al cărei libret este o adaptare a basmului lui Mihai Eminescu 'Făt Frumos din lacrimă', transformat într-o legendă medievală, dar cu personaje cu profil psihologic elaborat şi modern.
Iată ce spune însuşi compozitorul, Dan Spînu, despre propria lui lucrare: 'Compoziţie experimentală ca scriitură şi orchestraţie ce se materializează în două mari grupuri: orchestra simfonică şi secţia ritmică, dar şi datorită efectelor sonore care sprijină întreaga acţiune, 'The One Born From a Tear' (Cel născut dintr-o lacrimă) vă invită la un spectacol cum rar puteţi vedea pe scenele din România.
Stilistic şi estetic, lucrarea se înscrie în coordonatele musical-ului modern, propunând o fuziune între limbajul specific genurilor vocal-instrumentale dramatice (opera, operetă) şi cel propriu genurilor aşa-zise de divertisment, în forma lor modernă (jazz, rock şi pop). Această fuziune se regăseşte şi în plan orchestral, alături de o orchestră simfonică folosindu-se o secţie ritmică modernă, alcătuită din pian, sintetizatoare, chitară electrică tratată cu diverse efecte electro-acustice, chitară bas şi baterie.
Tot specifice musical-ului modern sunt folosirea emisiei naturale în cazul soliştilor, preluată din genurile pop/rock precum şi cultivarea performanţei vocale (ca ambitus şi dinamică). Utilizarea limbajului muzical, instrumentelor şi manierei de interpretare proprii genurilor rock/pop contemporane într-o lucrare vocal-instrumentală dramatică reprezintă, dacă nu o premieră, o raritate în România. Formatul este cel propriu genului de operă, lipsind momentele vorbite, format prezent frecvent în perioada modernă a genului de musical, în special în creaţia compozitorilor europeni. Folosirea de proiecţii video, efecte sonore şi de lumini întregeşte caracterul modern al acestei lucrări.' (Dan Spînu)
Lucrarea are narator, prezentat ca personaj în afara acţiunii, virtual, o imagine proiectată pe un ecran aflat pe peretele de fundal al scenei. Pe acelaşi ecran se proiectează, sincron cu muzica, traducerea în limba română a libretului.
Biletele sunt disponibile la preţul de 30 de lei şi se găsesc atât online, pe filarmonicaploiesti.ro, cât şi la Casa de Bilete a Filarmonicii 'Paul Constantinescu' din strada Anton Pann nr. 5 şi la Agenţia Teatrală.