Artist talk cu Ioana Cîrlig și Marin Raica, despre lansarea albumului “Postindustrial : Zâne”, la Rezidența BRD Scena9
14 Iunie 2018, 15:55
Ateliere pentru copii “Care-i faza cu arta contemporană?” în cadrul expoziției, în acest weekend
Luni 18 iunie, de la ora 19:00, Rezidența BRD Scena9 găzduiește un artist talk cu invitații Ioana Cîrlig, Marin Raica și curatorul Ionuț Cioană, cu ocazia lansării albumului expoziției de fotografie Postindustrial : Zâne. Expoziția artiștilor Ioana Cîrlig și Marin Raica, care mai poate fi vizitată până pe 24 iunie, și programul editorial lansat cu acest prilej sunt primul proiect parte din programul de evenimente produse de Rezidența BRD Scena9.
În cadrul expoziției, în zilele de 16 și 17 iunie, vor avea loc atelierele din seria “Care-i faza cu arta contemporană?”, un program educațional non-formal adresat cu precădere copiilor, care își propune să dezvolte noi forme de dialog între publicul larg și conținutul divers al culturii contemporane. Programul unui atelier constă într-un tur ghidat adaptat categoriilor de vârstă ale participanților și ateliere practice în cadrul cărora copii lucrează cu materiale inspirate din conceptul și conținutul expoziției.
Astfel, pe 16 iunie, atelierul intitulat “Peisaje, locuri magice, oameni și expresii." le va oferi copiilor cunoștințe noi și posibilitaea de a-și exprima personalitatea prin tehnici variate: desen, monotipie, colaj, oferindu-le experiența unor adevărați documentariști vizuali.
Duminică, 17 iunie, la atelierul „Casa Zânelor - un atelier de bricolat cu natura.”, copiii sunt invitați să vizioneze expoziția ”Postindustrial-Zâne” și să-și imagineze cum ar fi să trăiască într-o zonă rurală și izolată în care natura este mai puternică decât noi, oamenii. Cum ne-am petrece timpul și cu ce materiale interesante am intra în contact zilnic? Cum am interacționa cu planetele și cu animalele? Oare am putea întâlni chiar și niște zâne? Prin intermediul unor fotografii documentare vor cunoaște niște personaje care locuiesc în această zonă și vor investiga posibilitățile vieților lor, inaccesibile la oraș. Apoi apelând la materiale neconvenționale își vor construi un mic refugiu miniatural, perfect pentru explorarea eficientă a unei lumi cu zâne. Coordonatoarele atelierelor sunt Delia Popa (Artcrowd), Ana Catina, Daniela Vârlan, Mihaela Cîrjan (MATKA)
“Ioana Cîrlig și Marin Raica sunt doi artiști români care se ocupă cu fotografia documentară. Pentru a lucra la proiectul Post-Industrial Stories/ Povestiri Post-Industriale, în anul 2012 s-au mutat în Brad, apoi în Valea Jiului, unde trăiesc și în prezent o parte din timp. (…) Ioana Cîrlig și Marin Raica fotografiază undeva departe de capitală, în zone mono-industriale care se întorc încet la rural, sau direct în zone rurale” (citat din textul curatorial al expoziției)
Ioana Cîrlig (n. 1987) este fotograf independent și co-fondator al Centrului de Fotografie Documentară. A studiat imagine de film și a lucrat câțiva ani ca fotojurnalist în București. Din 2012 lucrează la proiecte cu documentare pe termen lung: Post-Industrial Stories, Young Mothers, Zâne. În 2015 a publicat împreună cu Marin Raica albumul de fotografie Post-Industrial Stories.
Proiectele ei au fost publicate în: Der Spiegel, Inge Morath Magazine, LensCulture, F-Stop Magazine, L'Oeil de la Photographie, Feature Shoot, Archivo, Fotofilmic, Lucida, Cilichili, Yorokobu, Incandescent Zine, Vice etc. În 2014 (cu proiectul “Young Mothers”) și în 2015 (cu proiectul “Tabăra de culegători”) a câștigat premiul Superscrieri pentru fotojurnalism. Tot în 2015 a câștigat locul 2 la Lensculture Exposure Awards. A expus în New York-Sous les Etoiles Gallery, Vancouver- Burrard Arts Foundation, Seoul-Space 22 Gallery, Londra- festivalul Photo London, Paris, Haga, Istanbul, Veneția și România. https://www.ioanacirlig.ro/
Marin Raica (n.1977) este co-fondator al Centrului de Fotografie Documentară. A lucrat ca fotojurnalist timp de 10 ani și din 2012 a început să lucreze la proiecte personale cu documentare pe termen lung. A dezvoltat proiectul Post-Industrial Stories împreună cu Ioana Cîrlig. Ca modalitate de lucru au ales să locuiască în câteva zone intens industrializate în perioada comunistă și să observe efectele dezindustrializării și schimbările care s-au produs sau care sunt pe cale să se producă în cadrul comunităților de pe lângă centrele industriale. În noiembrie 2015 au publicat albumul de fotografie "PostIndustrial Stories". Temele abordate sunt: legătură dintre om și mediul său, caracterul specific al vieții în comunitățile mici, peisajul românesc în continuă schimbare. http://marinraica.ro/
Ionuț Cioană (n.1980) este absolvent al Facultății de Litere a Universității București cu o teză de licență despre Casa Poporului. În 2004, a obținut un master în antropologia spațiului de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu. Teza era o cercetare despre înlocuirea spațiului sacru cu spațiul specific sculpturii de for public în secolul XIX în București. Din 2016, Ionuț Cioană este doctorand la Universitatea de Arte din București. În paralel cu studiile, Ionuț Cioană a desfășurat o susținută activitate artistică, folosind pseudonimul de Mircea Nicolae. Lucrările lui Mircea Nicolae au fost prezente în expoziții ca: București. Un oraș paradoxal / 2011, Photo Espana – Madrid. Future Generation Art Prize / 2011, Bienala de la Veneția. Romanian Kiosk Company / 2011, Facultatea de Arte Yale - New Haven. Double Feature / 2013, Lothringer Halle 13 – Munchen. Șase proiecte / Galeria Electroputere – Craiova. Vienna Biennale / 2015, MAK – Viena.
............................................................................................................................................................
Proiectul “Postindustrial : Zâne” a fost realizat cu sprijinul BRD Groupe Societe Generale
Partener: Corcova Roy & Damboviceanu Winery
Rezidența BRD Scena9 este un proiect inițiat și susținut de BRD - Groupe Societe Generale care dorește să contribuie la crearea de noi producții artistice, încurajează reflecția și dezbaterile legate de artă și cultura contemporană, atrage categorii diverse de public către domeniul artei contemporane.
Expoziția “Postindustrial : Zâne” poate fi vizitată până la data de 24 iunie:
marți - vineri: 16:00 – 20:00
sâmbătă - duminică: 12:00 – 20:00
Programe educaționale Care-i faza cu arta contemporană?:
sâmbătă, 16 iunie, orele 11:00 - 13:00
duminică, 17 iunie, orele 11:00 - 13:00.
Categoria de varstă către care adresăm acest program este cuprinsă între 6 - 13 ani.
Participarea la ateliere este gratuită.
Pentru înscrieri rugăm PM către pagina Rezidența BRD Scena9
Capacitatea maximă a unei grupe pentru un atelier este de 15 copii.
Rezidența BRD Scena9
str. I. L. Caragiale, nr. 32, București