ARTA TRECERII II 23 septembrie - 30 octombrie 2016, Sala Foaier
26 Octombrie 2016, 17:16
Finisaj: joi, 27 octombrie, orele 17.30 — 19.00, Sala Foaier / Clubul Țăranului
Încheiem eseul nostru vizual despre arta trecerii cu un mic atelier de deconstrucție a imaginii în cadrul expoziției din Sala Foaier și o întâlnire cu Șerban Anghelescu în cadrul unei conferințe despre rituri de trecere și performerii ei.
Schimbarea rituală de statut, trecerea, este o sumă de acte publice în care individul se supune comunității organizatoare ca o marionetă trasă de sforile ritului.
Trecerile spontane, strict personale, întunecări și iluminări interioare, sunt mișcări profunde ale sufletului independente și ele de voința individului.
Ele urmează în intimitate și umbră o traiectorie asemănătoare cu a ritului public, petrecut în plină lumină. Umanitatea noastră se constituie prin suferință și victoria trecerii.
Șerban Anghelescu
***
În a treia zi de la naștere este hotărât drumul pruncului prin viață, la o masă a ursitoarelor. Prin poartă, a gospodăriei, se trece un nou prag: spre maturitate, familie și comunitate. Stâlpul funerar sau pomul încheie drumul. În lumea țărănească, toate cele trei obiecte-semne, masă — poartă — stâlp, închipuie treceri, dar și sensurile comunicării între două lumi. Le întâlnim și în ansamblul de la Târgu-Jiu, o reîntoarcere a lui Brâncuși în locul de unde a plecat.
Expoziția Arta trecerii — II îi este dedicată în anul în care campania pentru achiziționarea lucrării Cumințenia pământului a provocat în România discuții, controverse, discursuri și, mai ales, capacitatea de a re-construi proiecte culturale.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 30 octombrie, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Luni este închis. Intrarea este liberă.
Curatori: Lila Passima, Cosmin Manolache
Prin acest eveniment, Muzeul Național al Țăranului Român susține campania de subscripție publică pentru achiziționarea sculpturii Cumințenia pământului.
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI România, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.thefashionspot.ro, www.learningnetwork.ro, iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.