Artă contemporană la Spitalul Dr. Parhon
03 Mai 2018, 11:41
Evenimentul „Transplant – despre artist ca medic al societății” al artistei Delia Andrieș, care are loc vineri, 4 mai, de la ora 10:00, la Spitalul Dr. Parhon din Iași, marchează debutul colaborării spitalului cu galeria de artă contemporană Borderline Art Space. Parteneriatul dintre cele două instituții propune un program de evenimente culturale care facilitează accesul unor noi categorii de public la lucrări de artă contemporană, mizând totodată pe caracterul terapeutic incontestabil al artei.
„Transplant” este o acțiune performativă prin care lucrările ce formează expoziția „Respiră acest aer” (Breathe This Air) a artistei Delia Andrieș sunt dislocate din spațiul expozițional-gazdă, Borderline Art Space, și relocate într-un spațiu public atipic, sala de întâlnire a medicilor din cadrul secției de Nefrologie a Spitalului Dr. Parhon din Iași. Acțiunea amintește de încercările mișcărilor de avangardă ale secolului al XX-lea de a sparge granițele dintre high art și low art, dintre cultura înaltă și cultura de masă, prin accesibilizarea artei în rândul unui public mai puțin familiar cu spațiile expoziționale contemporane.
Delia Andrieș propune un demers prin care medicii și pacienții devin subiecți ai unei chirurgii imateriale, printr-un micro-performance care, sub resemnificarea garderobei de chirurgie a medicului și lectura a 10 poeme despre boală și însingurare - parte din volumul de debut al artistei - repune în lumină rolul artistului în societate, de data aceasta în ipostaza lui de medic al unui social aflat într-o stare de conflict cu el însuși. Artistul radiografiază și investighează simptomele societății și le transformă, prin operațiile sublimării, ale gândirii și ale intervenției, într-un rezultat de spirit menit să consoleze și să aline anxietatea inerentă condiției umane.
„Ce ne arată lucrările Deliei Andrieș? Suprafețe ample, umbrite, obscurizate, tușe gri-cenușii... Cadre statice, ferestre deschise, nu tocmai transparente, ambiguizând la maximum raporturile spațio-temporale. O eșarfă brodată - leit-motiv vizual - devine semn distinctiv, vehicul identitar, sinecdocă a femininului, parte ridicată la nivelul întregului. Plasticitatea tablourilor este articulată nu pe un estetism edulcorat, ci pe „tensionarea” voluntară a câmpului pictural, invitând ochiul la popas tăcut, contemplativ și interogativ, lipsit însă de voluptățile „deconstrucțiilor” critice sau ale asalturilor exegetice spectaculoase.” (Petru Bejan, critic de artă)
Delia Andrieș (n. 1989) este o artistă vizuală și performer care trăiește și lucrează în Iași, România. Este licențiată în Arte Vizuale – Pictură (2010), iar în 2012 finalizează un masterat interdisciplinar în Istoria și Teoria Artei, ambele la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași. În prezent, este doctorandă a Universității Naționale de Arte din București, cu o teză care dezbate probleme ale criteriilor de evaluare în artele vizuale contemporane. Participă la numeroase expoziții de grup, unde experimentează cu medii variate precum pictura, fotografia digitală, instalația, performance-ul, intervenția participativă și scenografia teatrală. În 2015 este selectată cu proiectul „Self Dystopia. 3E” în cadrul Platforma X, o rezidență internațională de arte vizuale cu bază tehnologică.
Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” a fost inaugurat în anul 1943 ca Spital al Asigurărilor Sociale din Copou, fiind, la acea dată, cel mai modern spital din țară și unul din cele mai moderne din Europa Centrală și de Est. În acest moment, Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” reprezintă unul din marile spitale din Iași, asigurând servicii medicale de cea mai înaltă calitate în afecțiunile renale pentru întreg teritoriul Moldovei. Oferind o abordare pluridisciplinară, în conformitate cu cele mai noi strategii de diagnostic și tratament, pentru o largă varietate de patologii, fiind în același timp un puternic centru de învățământ universitar și postuniversitar.
Borderline Art Space promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. Borderline Art Space este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.