Cutremurele din Arhipelagul Dodecanez: Fenomen obișnuit sau semnal de alarmă?
05 Februarie 2025, 16:07
Recent, zona Arhipelagului Dodecanez, situat în Marea Egee, între Ciclade și Turcia, a fost martora unei serii de cutremure cu magnitudini moderate, e drept, noutatea fiind faptul că cele câteva sute de seisme s-au produs pe o perioadă de câteva zile (și se produc încă și în continuare).
Dr. fiz. Mircea Radulian, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului de la Măgurele (https://www.infp.ro/), membru corespondent al Academiei Române, a explicat într-un interviu pentru Știința 360 ce se află în spatele acestui fenomen și care sunt posibilele implicații.
Regiunea este cunoscută pentru activitatea sa seismică intensă, aflându-se în zona de contact dintre placa africană și cea europeană, a precizat Mircea Radulian.
„Arcul Elenic formează zona de contact între placa africană și placa europeană. Placa africană înaintează către nord și este împinsă sub placa europeană, fenomen cunoscut sub numele de subducție”.
Un aspect interesant al acestei serii de cutremure este modul lor de manifestare.
„Nu avem un cutremur major, urmat de replici, ci o activitate continuă, cu seisme de 4-5 grade, ceea ce indică un roi seismic”.
Acest tip de activitate poate fi asociat atât cu o descărcare treptată a tensiunilor tectonice, cât și cu o posibilă pregătire pentru un eveniment seismic mai mare. Seismologii nu exclud nici legătura dintre aceste cutremure și activitatea vulcanică.
„Acest gen de activitate poate să ne ducă cu gândul că s-ar putea în viitor să fie legată și de o erupție vulcanică. Deci nu excludem această posibilitate”.
Pe larg, în interviul de mai jos, realizatoare Corina Negrea.