Armonii florale la Domeniul Peleş
21 Martie 2018, 14:23
În Holul de Onoare al Castelului Pelișor din Sinaia, debutează ediția a X-a a Stagiunii “Sunetul muzicii”, organizată de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din Romania şi Muzeul Naţional Peleş.
Sâmbătă 31 martie 2018, de la ora 14,30, la Castelul Pelișor, sub genericul “Armonii florale”, va evolua una dintre cele mai valoroase formații camerale românești – Cvartetul Solartis.
Violonistele Simina Croitoru și Ana Maria Marian, violistul Daniel Vots și violoncelistul Andrei Nițescu vor intrepreta două opusuri de mare dificultate, dar și spectaculozitate.
Cvartetul Solartis s-a înfiinţat în anul 2012. Formația a concertat pe scene importante din București, Cluj, Ploieşti, Timişoara, Iaşi, Tulcea. În anul 2012 a obținut prima distincţie - Premiul III la Concursul Internaţional de Cvartete ”W.A.Mozart”. Un an mai târziu ei câştigă Categoria de Muzică de Cameră a Concursului ”Drumul spre celebritate”. Cea mai importantă distincţie în activitatea competiţională de până acum o reprezintă însă reuşita din 2014 când Cvartetul Solartis, câştigă Premiul al II-a şi Premiul Special ”Antonin Dvorak”, la Plovdiv International Chamber Music Competition. In anul 2013 Cvartetul Solartis este onorat cu invitaţia de a susţine un recital în cadrul Festivalului Internaţional ”George Enescu” ediţia XXI, urmând ca o ediție mai târziu invitația sa fie reînnoită, de data aceasta presupunând un concert pe scena Ateneului Român, alături de Filarmonica ”George Enescu” din București, unde tinerii artiști au interpretat lucrarea ”Clouds” pentru cvartet de coarde și orchestră, compusă de Peter Ruzicka, chiar sub bagheta acestuia. Cvartetul Solartis a participat la masterclass-uri cu profesori de renume din întreaga lume: Ştefan Metz, Georg, Johannes Meissl, Jan Talich, Răzvan Popovici, Alexander Huelshoff, Janis Malekis. În anul 2013 și în 2017 cei patru tineri câştigă burse de perfecţionare la Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, iar în vara anului 2016 aveau să fie unul dintre cele 10 cvartete selectate din toată lumea pentru a participa la masterclass-ul ”ISA Summer Academy” susținut la Viena. Încă de la începutul parcursului său, Cvartetul Solartis s-a ocupat şi de promovarea muzicii culte în România, având ca scop principal apropierea generaţiei tinere de această latură a artei. Astfel, în 2013 în parteneriat cu Asociaţia ”Carol 53 Casa Artiştilor”, Solartis Quartet a organizat o stagiune de recitaluri camerale cu o frecvenţă săptămânală ce avea să dureze un an. Proiectul a fost un real succes, astfel că în anul 2014 ansamblul bucureştean a pornit proiectul ”Tonuri şi Toane” compus din opt concerte desfăşurate în săli consacrate din Bucureşti, la distanţă de o lună unul faţă de celălalt, ce aveau să reprezinte un parcurs prin istoria muzicii de gen din perioada clasică până în perioana modernă.
Stagiunea „Sunetul muzicii” va mijlocii și în acest an 10 întâlniri între marea muzică şi iubitorii artei sunetelor, transformându-se într-o atracţie culturală unică pe Valea Prahovei. Recitalurile de la Castelul Peleş, bijuterie arhitectonică, simbol cultural, istoric şi estetic românesc – se vor defăşura în perioada martie – octombrie 2018, iar printre invitaţi se numără: Cvartetul cu pian “CAUDELLA”, pianista Diana Voronetskaya, chitaristul Costin Soare, acordeonistul Fernando Mihalache, Cvartetul Chordis și invitați ai Festivalului ICon Arts. De asemenea în acest an vor avea locși două concerte de jazz, unul susținut în luna mai de Toma Dimitriu & friends, iar cel de-al doilea în luna octombrie de Blue Noise.
Amănunte pe: https://asociatiaprovalores.ro
Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută scriind pe adresa: peles.ro@gmail.com
Organizatori: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul “Oportunităţi la tine acasă” şi Muzeul Naţional Peleş
Parteneri: Banca Transilvania, ExcesMusic şi Asociaţia Pro Valores.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Enjoy TV, Observator cultural, Radio Trinitas, Calendar evenimente, Roportal.ro, onlinegallery.ro, JurnalMM.ro, Capital cultural, Agentia de carte, România pozitivă.