Ambasadele Franței şi Spaniei celebrează moștenirea artistică a lui Pablo Picasso şi marchează jumătate de secol de la dispariția artistului
07 Septembrie 2023, 17:43
Ambasada Franței în România şi Ambasada Spaniei în România și Republica Moldova organizează, în perioada septembrie-noiembrie 2023, la București și Timișoara, o serie de manifestări culturale care celebrează și aduc un omagiu moștenirii artistice și inovației fără egal a lui Pablo Picasso, marcând jumătate de secol de la dispariția acestui geniu al artei moderne.
În această toamnă, cele două ambasade, precum şi Institutul Francez din România şi Institutul Cervantes, vor organiza expoziții, conferințe și dezbateri pentru a explora contribuția lui Pablo Picasso la evoluția artei moderne și felul în care arta și personalitatea sa au schimbat modul de percepție asupra lumii. Evenimentele vor avea loc după cum urmează :
-
8 septembrie – 20 octombrie, la Muzeul de Istorie din București, va fi prezentată expoziția "Picasso intim", organizată de Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes, accesul publicului fiind gratuit. În aceeași perioadă, expoziția va putea fi vizitată şi de publicul moldovean şi la Muzeul Național de Istorie din Chișinău.
-
27 septembrie 2023 - 8 ianuarie 2024, la Muzeul de Artă Recentă (MARe) va fi prezentată expoziția "Efectul Picasso", organizată de MARe în colaborare cu Muzeul Național Picasso-Paris, cu sprijinul Ambasadei Franței în România şi al Institutului Francez.
-
23 octombrie – 20 noiembrie, la Banca Națională a României, filiala din Timișoara va fi prezentată expoziția "Picasso intim", accesul publicului fiind gratuit.
-
Pe 29 octombrie, la Cinema Elvire Popesco va avea loc proiecția filmului documentar "Misterul lui Picasso", regizat de Henri-Georges Clouzot (1956), în marja expoziției "Efectul Picasso".
-
Pe 2 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco va avea loc proiecția filmului "Le Testament d'Orphée" de Jean Cocteau (1960), în marja aceleiași expoziții.
Mai mult decât un artist renumit, Pablo Picasso este un simbol al legăturilor culturale profunde și a schimburilor artistice dintre Spania și Franța. Prin remarcabila sa carieră artistică, Picasso a depășit granițele naționale și a făcut ca ambele țări să fie mândre de moștenirea sa.
Relația sa strânsă cu Franța i-a oferit o platformă pentru dezvoltarea stilului său inovator. În același timp, rădăcinile sale spaniole, omniprezente în operele sale, aduc o combinație unică de influențe culturale publicului. Datorită acestui fapt, Picasso a devenit un ambasador al influențelor reciproce între cele două națiuni și un martor de excepție al unei conexiuni culturale încă vii și dinamice. De asemenea, în România, personalitatea sa a influențat numeroși artiști, în special în urma expoziției care i-a fost dedicată, la București în 1968.
În întreaga lume, pentru a marca jumătate de secol de la dispariția marelui artist, vor avea loc celebrări care adună entuziaști, experți, colecționari de artă și publicul larg. Instituțiile culturale din întreaga lume vor explora viața și operele lui Picasso, care au avut o mare influență și continuă să inspire generații de artiști și iubitori de artă din întreaga lume.