#Aiciastat Portraits of a Love Story: Recital cu muzică clasică pe 14 februarie 2023, ora 18:00, la And white Studio
Asociația culturală „Aici a stat” vă invită la un eveniment extraordinar într-un cadru de patrimoniu industrial: un experiment muzical în care vom descoperi împreună cum schimbă muzica clasică chipurile auditoriului. Dragostea în numele căreia are loc evenimentul este dragostea de patrimoniu, de muzică, de oameni. Totul se va desfășura într-un spațiu cu un potențial fantastic: And White Studio, un spațiu care face lejer tranziția către contemporaneitate, un spațiu plurivalent ce se transformă cu fiecare întâmplare, cu fiecare persoană care îi calcă pragul. Un spațiu care permite să experimentăm, să ne jucăm, să observăm. Să observăm cum muzica și iubirea de patrimoniu transformă chipurile celor care ascultă. Astfel, portretele invitaților ce vor fi surprinse înainte și după recitalul de muzică clasică ne vor arăta cum se modifică trăsăturile la nivel de detaliu fin pe vibrația muzicii în această clădire de patrimoniu industrial.
14 Februarie 2023, 08:00
“Îmbinarea dintre muzică și patrimoniu industrial arată puterea de adaptare la contemporan a unui spațiu multivalent: o fostă fabrică de blănuri devine spațiu creativ și cultural. Prin proiectul #Aiciastat promovăm patrimoniul cultural și am ales astfel să transformăm acest studio industrial prin muzica clasică cu acorduri de Vivaldi, Bizet sau Grieg. Ineditul vine din mirco-experiementul pe care îl propunem invitaților noștri: le vom realiza portretele înainte și după spectacol, pentru a vedea care este puterea transformatoare a muzicii în acest spațiu alternativ”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale “Aici a stat”.
Ușile se vor deschide pe 14 februarie începând cu ora 18:00 pentru a surprinde portretele participanților pe pelicula digitală: fotograful Alex Damian va face portretul tuturor invitaților care vor dori să participe la acest experiment. La ora 19:00 va începe povestea muzicală cu lucrări de Antonio Vivaldi, Georges Bizet, Edvard Grieg și alții, toate interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat. Apoi invitații vor putea sta de vorbă la un pahar de vin sau de gin, și, înainte de plecare, fotograful va surprinde printr-un nou portret puterea transformatoare a muzicii și cum se reflectă ea asupra trăsăturilor umane la nivel de detaliu. După aproximativ o săptămână invitații vor primi acest duo de portrete, înainte și după actul muzical, cu posibilitatea de a le descărca dintr-un spațiu virtual dedicat.
Clădirea în care va avea loc evenimentul are o arhitectură specific industrială, tipică orașului nostru neîmblânzit. Invitații vor urmări firul luminos al scării ce deservea cândva spălătoria chimică Victor Falk și Vity Karnbak pentru a ajunge în spațiul reinventat astăzi drept “And white studio”. O clădire ce face parte dintr-un ansamblu de arhitectură protejat, martor al transformărilor succesive pe care le-a suferit orașul și mahalaua Sf. Apostoli, pornind de la 1852 pe când aici se afla Maidanul Dudescului.
Fragmente din recitalul interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.
Ileana Ionesti a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.
Andrei Rubeli a început studiul viorii la 5 ani și este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră "Adagio", cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București "Collegium suonare" sub bagheta lui Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor "Petru Ghenghea", cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.
Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori “Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.
Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.
Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.
Lucia Petroianu cântă la oboi și este o prezență excepțională alături de Ansamblul cameral #Aiciastat. Este șefă de partidă la oboi și instrumentistă în Orchestra Operei Nationale București. Este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, Facultatea de Instrumente - oboi, unde actualmente este și doctorand. A activat și în cadrul Ansamblului Inginerilor, alături de care a avut o bogată activitate de orchestră, cu numeroase apariții solistice pe mai toate scenele din țară și în SUA, Malta și Italia.
Evenimentul își propune aducerea locuitorilor capitalei într-un spațiu cultural alternativ unde pot fi surprinși atât de arhitectura și atmosfera industrială, cât și de muzică clasică cu o tematică aleasă special cu această ocazie. Intrarea se face pe baza achitării biletului pe platforma: https://booktes.com/bilet/recital-aiciastat-portraits-of-a-love-story în limita locurilor disponibile.
Acest eveniment face parte dintr-o proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzică clasică interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc în fiecare lună într-un loc de patrimoniu inedit pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povești de istorie și patrimoniu.
Mai multe detalii despre program sunt disponibile pe https://aiciastat.ro/serata-muzicala-intr-o-cladire-de-patrimoniu-industrial-potraits-of-a-love-story/.
Parteneri: And White studio, Fleur a porter, Mo Candles, desprevin.ro, Laura and Wine, Touching Art Cocktails, Editura Vremea, Fundația Calea Victoriei, DeCorina, IE Clothing, Chez Marie Confiserie, Terra Mater
Parteneri media: Radio România, Igloo, Cronicari Digitali, Asociația Opus, Munteanu recomanda, Asociația Coolturală Nouă Ne Pasă, Interesting Times Bureau
Despre Asociația Culturală “Aici a stat”
Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 40.000 de iubitori de patrimoniu.