Academia Europeană de vară –Voluntariat pentru comunitate
Asociația Centrul Cultural Francofon Buzău, în parteneriat cu Centrul Cultural Educațional Al. Marghiloman și Școala Gimnazială Nicolae Titulescu Buzău organizează cea de-a XII-a ediție a Academiei Europene de Vară ”Voluntariat pentru comunitate”, proiect înscris în Calendarul Activităților Educative al Inspectoratului Școlar Județean Buzău.
31 Mai 2023, 06:40
Activitățile educaționale din tabăra au loc la Youth Hotelul Beaufort și Camping Beaufort din Luxemburg, ȋn perioada 29 mai-2 iulie. La acest proiect internațional, participă 87 de elevi între 8 şi 16 ani, profesori şi animatori din mai multe ţări francofone: România, Franța, Belgia și Luxemburg. Prin intermediul limbii române și al limbilor franceză și engleză, se organizează ateliere de benzi desenate, de sport și jocuri în piscină, abilități practice, muzică și dans, și alte activități cultural-educaţionale care promovează diversitatea culturală şi voluntariatul pentru comunitate.
Proiectul Centrului Francofon Internațional urmăreşte să creeze un ecosistem european de tineri, profesori şi părinţi care să dezvolte proiecte în țările pe care le reprezintă. Exersarea limbilor moderne, multiculturalitatea, plurilingvismul, dezvoltarea competențelor sociale și a iniţiativei personale şi spiritului de echipă reprezintă scopuri definite ale acestui proiect internațional.
Activităţile propuse se derulează într-o atmosferă bazată pe colaborare, empatie. Participanţii sunt ȋmpărţiți pe grupe de lucru, ȋn funcţie de vârstă și de nivelul competențelor de limbă (română, franceză, engleză). Programul acestui proiect internaţional cuprinde activităţi teoretice, cât şi practice. Printre activităţile practice, se numără atelierele ȋn limba română și în celelalte limbi moderne (muzică, dans, abilități practice, plastice, improvizaţe teatrală, muzică francofonă din Africa, karate, jocuri sportive), filme francofone, activități demonstrative de benzi desenate, concursuri de fotografie, de interpretare, de karaoke, de carnaval etc.
Alături de atelierele coordonate de artiști și profesioniști voluntari din România și Luxemburg, mai sunt propuse şi activităţi de promovare a patrimoniului cultural și natural
LE MONDE EST DEVANT NOUS!
din Beaufort și din Luxemburg, prin vizitarea Castelului de la Beaufort și a diverselor trasee din Mica Elveție a Luxemburgului, așa cum este cunoscută această regiune.
De asemenea, o importantă dimensiune a taberei este cea europeană, de cunoaștere a instituțiilor și a funcționării acestora. Participanţii vor avea ocazia să viziteze, pe 31 mai, Parlamentul European de la Luxemburg, Curtea Europeană de Justiție, Palatul Ducal și Muzeul Naturii din Luxemburg.
Miercuri, 31 mai, la prânz, elevii participanți la tabără vor fi primiți la Ambasada României în Luxemburg, fiind un proiect în premieră care implică elevi și profesori români din cele două țări și care contribuie la cristalizarea și promovarea României în context european.