Sabina Fati: “Rusia a avut întotdeauna această țintă, să ajungă la gurile Dunării”
05 Februarie 2025, 19:39
Joi, 6 februarie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, are loc lansarea cărții „Cine râvnește la Gurile Dunării? O călătorie pe timp de război în Delta extinsă: Transnistria, Ucraina, Basarabia, România“, o nouă carte a Sabinei Fati. Jurnalista și scriitoarea Sabina Fati, cunoscută pentru călătoriile sale temerare prin unele dintre cele mai instabile regiuni ale lumii, a fost invitata Ancăi Mateescu la GPS Cultural și a vorbit despre acest volum, care surprinde realitățile unei frontiere în continuă schimbare, afectată de război, geopolitică și istorie.
În căutarea răspunsurilor despre trecut și prezent, ea a ales să exploreze rute încărcate de istorie, acolo unde granițele se redesenează în timp real. Drumul Mătăsii, pe care l-a parcurs în 80 de zile și 15.000 de kilometri, nu a fost doar o incursiune geografică, ci și o încercare de a înțelege dacă acest traseu mai poate funcționa ca o punte între culturi și economii.
O experiență similară a avut-o și în jurul Mării Negre, unde a traversat șapte țări și opt granițe. Deși călătoria i-a oferit o perspectivă unică asupra regiunii, a surprins și semnele iminente ale unor evenimente dramatice.
„Experiența din jurul Mării Negre mi-a sugerat chiar atunci și în carte sunt multe argumente că lucrurile erau înăbușite și urma să înceapă ceva.”
Cel mai recent proiect al Sabinei Fati o aduce mai aproape de casă, dar într-o zonă la fel de complicată: Delta Dunării și gurile Dunării, o regiune în care istoria și geopolitica se rescriu permanent. Călătoria sa a început după ce primele drone au căzut în zonă, în contextul războiului din Ucraina.
Deși Delta este un loc spectaculos din punct de vedere natural, tensiunile de la frontiera româno-ucraineană sunt palpabile. De o parte, satele lipovenești din România, cu o istorie de peste 200 de ani. De cealaltă parte, orașele ucrainene Chilia Nouă, Izmail și Reni, care fac parte dintr-un mozaic cultural și etnic extrem de divers. Istoric vorbind, gurile Dunării au fost mereu un teritoriu râvnit de marile imperii.
„Aici se termina Imperiul Roman, chiar aici, pe granița actuală a României, aici era granița lui și, dincolo de România era doar un spațiu gri de protecție al Imperiului. Isaccea e un punct nodal al istoriei, din antichitate până astăzi, pentru că pe aici a trecut, de pildă, Darius cel Mare, al persanilor, alergând după sciți, crezând că îi poate opri. Pe aici au trecut romanii încercând să-și extindă această zonă tampon între ei și popoarele barbare. Pe aici și otomanii au trecut să-și extindă influența.”
Pe lângă aspectele istorice, scriitoarea a descoperit și realități tulburătoare legate de războiul actual. Într-un sat ucrainean de la graniță, localnicii sunt împărțiți între susținerea pentru Rusia și cea pentru Ucraina.
„Când a început războiul, 90% erau cu rușii. Acum sunt cam jumătate cu rușii, jumătate cu ucrainenii.”
Fie că este vorba despre Asia Centrală, Marea Neagră sau Delta Dunării, explorările Sabinei Fati ne oferă o perspectivă directă asupra unor teritorii unde istoria nu este un capitol închis, ci o poveste care se rescrie constant. Iar cartea Cine râvnește la gurile Dunării este o nouă incursiune captivantă în această lume a granițelor instabile și a destinelor aflate la răscruce.