REConCHILLiant: Radu Ţincu” Nici o instituţie nu va reuşi să substituie părintele. Adolescenţii care se droghează au recurs la această alternativă pentru a scăpa de durerile sufleteşti pe care le aveau şi pe care nu le-au putut gestiona”

13 Aprilie 2025, 09:00
Duminică 13 aprilie 2025 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul doctor Radu Ţincu Profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Şeful Secţiei Clinice ATI II Toxicologie Clinică de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floresca. Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit ultimul său volum intitulat ”Învinge dependenţa, Ghid de înţelegere, prevenţie şi recuperare” apărut la Editura Bookzone la sfârşitul anului 2024.
Pornind de la diversele paliere de definire şi abordare ale sănătăţii vom încerca să nuanţăm câteva aspecte delicate privind bolile societăţii contemporane. Lipsa unei comunicări reale între oameni, preocupările exagerate asupra aspectelor materiale ale vieţii, pseudovalorile efemere promovate cu obstinaţie în diverse medii, denaturarea noţiunii de prietenie şi respect, promisiunile amăgitoare despre stări emoţionale de falsă bucurie şi detaşare creează premisele unei fragilităţi psihoemoţionale semnificative .
Lipsa de comunicare la nivel familial, timpul firav petrecut alături de membrii familiei, depersonalizarea progresivă datorată utilizării în exces a reţelelor de socializare şi a tehnologiilor, concentrarea exclusivă pe ştirile negative produc în timp anumite dereglerări la nivel psihocomportamental cu consecinţe devastatoare.
După cum subliniază domnul doctor Radu Ţincu „ Nu putem avea o dezvoltare armonioasă dacă în jurul nostru sunt doar emoţii şi trăiri negative. Frumosul creează armonie cu propria persoană, dar şi cu lumea din jur. Mai mult decât atât, eliberează anumiţi neurotransmiţători la nivelul sistemului nervos central care pot micşora efectele stresului. ”
Din păcate proasta gestionare a situaţiilor de criză ( inerente oricărui proces de maturizare fizică, emoţională şi intelectuală) îşi pune pecetea asupra multor tineri. Nevoia de comunicare şi validare este neglijată de cei mai mulţi părinţi, aşa încât mulţi adolescenţi preferă mai degrabă să-şi deschidă sufletul în faţa unor străini decât faţă de membrii familiei, excesiv de ocupaţi sau de autoritari. Conform statisticilor oficiale a scăzut foarte mult vârsta consumatorilor de droguri. Copii de 12-13 ani aleargă după experienţe ” tari ” urmând pseudomodele de masculinitate sau feminitate promovate excesiv pe social media.
Care sunt consecinţele imediate dar şi pe termen lung ale acestor crize familiale gestionate cu neglijenţă, dar mai ales cât de periculos poate deveni consumul de droguri la vârste fragede vom afla de la domnul doctor Radu Ţincu Profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, Şeful Secţiei Clinice ATI II Toxicologie Clinică de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floresca.
O emisiune de Daniela Rei Vişan.