Romanul „O formă de viață necunoscută” de Andreea Răsuceanu a fost tradus în limba spaniolă
03 Iunie 2024, 08:55
Romanul O formă de viață necunoscută (Polirom, ediția a II-a, 2022) de Andreea Răsuceanu a apărut în limba spaniolă, la Editorial Confluencias, traducere de José Francisco Arcenegui, cu titlul Una forma de vida desconocida.
Este a doua carte a autoarei care apare în limba spaniolă, după romanul Vântul, duhul, suflarea (Polirom, 2020, 2023)/ El viento, el espiritu, el aliento, publicat de asemenea de Editorial Confluencias, în traducerea lui José Francisco Arcenegui).
Apariția traducerii va prilejui mai multe întâlniri ale autoarei cu cititorii spanioli. Astfel, în perioada 5-6 iunie, Andreea Răsuceanu va fi prezentă la Feria del Libro, Madrid, ediția a 83-a, în cadrul căruia va participa la trei evenimente organizate de ICR Madrid.
• Miercuri, 5 iunie, ora 18.00, va avea loc întâlnirea „Gabriela Adameșteanu și Andreea Răsuceanu, două voci puternice ale prozei actuale”, moderator Andrés Seoane, traducător Marian Ochoa de Eribe (librăria Antonio Machado en el Círculo de Bellas Artes).
• Joi, 6 iunie, ora 12.30-13.30, va avea loc masa rotundă Traducir la literatura rumana: oportunidades y apoyo institucional. La palabra a los traductores. Participă: Borja Mozo Martín, Marian Ochoa de Eribe, José Francisco Arcenegui, Iuliana Botezan, Gabriela Adameșteanu și Andreea Răsuceanu. Va modera Marta Sánchez-Nieves Fernández, președinta ACE Traductores (Salón de Actos – Biblioteca Eugenio Trías).
• Joi, 6 iunie, ora19.30–21.00, Andreea Răsuceanu va susține o sesiune de autografe la standul ICR.
„Andreea Răsuceanu a atacat un subiect vast, pe care îl abordează într-un mod bogat și complex. (...) Autoarea, căreia îi admirăm finețea capacității de introspecție și profunzimea reflecțiilor, creează de fapt o întreagă rețea de corespondențe senzoriale care transpun adesea personajele în trecut, prin pulverizarea barierelor spațio-temporale și reactivarea Memoriei.” Emmanuelle Caminade
„Andreea Răsuceanu este una dintre cele mai cunoscute voci literare din Balcani.” (Europa liberă, Bulgaria)
„Romanul este una dintre acele perle rare pentru că pornește de la juxtapunerea a trei povești de viață, din trei epoci diferite, dar reușește mult mai mult decât o cronică de familie și de epocă, reușește să ofere o meditație profundă asupra Vieții și Morții. Narațiunea ei pare că reface istoria Lumii, într-atât de ample sunt dimensiunile pe care le iau destinele particulare ale eroilor. O adevărată cosmologie plină de forță și de originalitate.” (Serenela Ghițeanu)
Andreea Răsuceanu este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (2020), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru Proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde” și Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) și a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022). O formă de viață necunoscută (2018) a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România și a fost nominalizat la toate premiile literare din România. A apărut în Franța, la editura Nouvel Attila-Seuil. În 2023 a publicat romanul Linia Kármán (nominalizat la premiile revistei Observator cultural, Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“). Volumul de debut, Cele două Mântulese (2009), este o versiune a tezei de doctorat, o microistorie bazată pe documente a străzii Mântuleasa. În 2013 a apărut Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Premiul Tânărul critic al anului 2013, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România și premiile revistei Observator cultural; apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias, în 2022). A continuat studiile de geocritică cu Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului (2016) și Dicționar de locuri literare bucureștene (2019, coautor), pentru care a primit Premiul AgențiadeCarte.ro, secțiunea eseu, publicistică, memorialistică. A publicat proză în reviste literare și în numeroase volume colective.