„Povestea Trenului Regal”: lansare pe 18 octombrie, la Librăria Humanitas Cișmigiu
16 Octombrie 2024, 00:15
Curtea Veche Publishing lansează volumul Povestea Trenului Regal de Tudor Vișan-Miu și Andrei Berinde la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.
Evenimentul editorial va avea loc vineri, 18 octombrie, de la ora 18.30.
Invitați: Camelia Csiki (realizatoarea emisiunii „Ora Regelui“ de la TVR), Tudor Vișan-Miu și Andrei Berinde (autorii cărții), Ovidiu Șimonca (moderator).
Povestea Trenului Regal are o Prefață semnată de Alteța Sa Regală Principele Radu și o Postfață semnată de istoricul Cornel Jurju.
Tudor Vișan-Miu este doctor în istorie (2023), absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București. Pasionat de istoria familiilor, instituțiilor și mentalităților, a publicat volumele La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine (2016), O viață… Tudor Vișan-Miu în dialog cu Dinu Zamfirescu (2019) și Mareșalii Palatului. Curtenii regilor României, 1866–1947 (2022).
Andrei Berinde (n. 1983) este un iubitor al istoriei feroviare, colecționar de fotografii și ghid de turism. Cunoscător al infrastructurii CFR din perspectiva de călător și cercetător, Andrei Berinde a publicat, în ultimele două decenii, o serie de studii privitoare la dezvoltarea feroviară în România, de la jumătatea secolului al XIX-lea și până în zilele noastre.
Povestea Trenului Regal îi invită pe cititori într-o călătorie prin istoria României, pe urmele suveranilor care au străbătut țara pe căile ferate.
La punctul de pornire, în 1866, România avea zero kilometri de cale ferată, iar întemeietorului dinastiei naționale, Regele Carol I, i se întindea înainte o misiune cu deznodământ necunoscut. Până la urmă, în timpul domniei Regelui Carol I, căile ferate române au prins contur în România, iar Trenul Regal a devenit o realitate firească și necesară, care a legat provinciile României.
Trenul Regal face legătura între locuri din țară, dar și o altfel de legătură, inefabilă, între Coroană și comunități, între trecut și viitor, între realitatea concretă, adesea demoralizantă, de zi cu zi și idealul de societate spre care tindem, uneori în ciuda tuturor dezamăgirilor zilei. Trenul Regal este locul care respiră un altfel de leadership, o cârmuire (nepolitică) plină de demnitate, măsură, bun-simț, profunzime, discreție, modestie și, mai ales, continuitate. Este actualmente cel mai vechi tren regal din Europa și singurul dintre cele fabricate înainte de 1945.
Alteța Sa Regală Principele Radu
Trenul Regal și-a recuperat menirea originară începând din anul 2012, când a fost redat în folosința Familiei Regale, în cadrul unor deplasări prin țară.
Onorați de încrederea de a semna acest titlu, dedicat unui simbol al regalității românești, ne exprimăm deplina recunoștință față de Familia Regală a României pentru păstrarea vie a tradițiilor Coroanei Române, inexorabil legate de modernizarea țării.
Tudor Vișan-Miu
Andrei Berinde
Citește și: Laureații Goncourt și romanele lor