Poete la Maraton. Adelina Pascale: „Cred că în momentul acesta, de evenimente este cea mai mare nevoie”
28 August 2022, 07:44
Miercuri, 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, între orele 19.00-22.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu, nr.8 ), va avea loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XIV-a, difuzat în direct de Radio România Cultural. 20 de nume importante din generații și geografii literare diferite vor susține lecturi publice de câte 5 minute. Sunt invitate 9 poete – Ioana Crăciunescu, Rozana Mihalache, Adelina Pascale, Simona Popescu, Livia Roșca, Andra Rotaru, Ana Săndulescu, Gabriela Toma și Miruna Vlada– alături de 11 poeți –Teodor Dună, Bogdan Ghiu, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ioan Matiuț, Andrei Novac, Dan Pleșa, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu, Grigore Șoitu și Tudor Voicu. Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Albert Tajti (pian) și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului sunt Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru.
Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Proiect cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro. Coproducător: Radio România Cultural.AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului. Intrarea la eveniment se face numai pe bază de invitații care pot fi solicitate la adresa de email cipariu@yahoo.com, în limita locurilor disponibile, până cel mai târziu vineri, 26 august 2022, ora 12:00.
Anamaria Spătaru și Dan Mircea Cipariu au adresat câteva întrebări poeților invitați.
Răspunde poeta Adelina Pascale:
-Acum 14 ani se lansa Maratonul de Poezie și Jazz. La o repede ochire, cum ar fi spus Cornelia Maria Savu, prezentă la prima ediție a evenimentului, cum rezonezi cu Maratonul de Poezie și Jazz? Cu ce imagini ori cu ce stihuri asociezi Maratonul de Poezie și Jazz?
-Am ajuns la mai multe ediții, de-a lungul timpului, și de fiecare dată m-am bucurat de lecturi, dar și de ocazia de a mai schimba câteva cuvinte cu oamenii pe care nu i-am mai văzut de ceva vreme. Despre asta e maratonul de poezie și jazz pentru mine.
-Suntem puși față în față cu războaie, cu pandemii, cu lumi virtuale care încearcă tot mai mult să confiște ”umanitatea din ochiul de sticlă”. Și totuși în acest ”prezent de azi pe mâine”, cum ar fi spus Traian T. Coșovei, și el prezent la prima ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, ce rol, cu mască ori fără mască, mai au poezia, blues-ul ori jazz-ul?
-Cred că în momentul acesta, de evenimente este cea mai mare nevoie. Pentru că ele ne apropie de realitate, de nevoia de a fi “aproape”.
-Ce locuri reale ori imaginare ți-ai dori să vizitezi pentru un declic creator? Unde ai avea tihnă pentru cercetări interioare și poetice?
Undeva cât mai departe de București.
-Ce fapte culturale și artistice ai exersat ori exersezi în vacanța de vară?
-Încerc să ajung la cât mai multe festivaluri de poezie, să citesc cărți noi apărute de literatură/poezie contemporană și să mă bucur de vară.
-Pe 31 august e Ziua Limbii Române. Cu ce titlu/obiect/produs cultural ori imagine poetică ai asocia limba română?
-Ca un exercițiu de memorie, cu ziarele la care era abonat bunicul meu. Cu literele mici înghesuite pe foaie.
După ce le citea, foile deveneau suport: borcanele legate pentru anul viitor aveau foi de ziar în jurul capacelor, masa era pregătită deasupra foilor, servind drept față de masă. Știu că încercam, ca o post-lectură, să descifrez cuvintele de pe toate obiectele care le purtau în jurul meu.
***
Adelina Pascale (n. 1995, Tulcea) a absolvit Facultatea de Litere (specializarea Limbă și literatură română - Limbă și literatură germană) în cadrul Universității din București, obținând și o diplomă de masterat de la CESI (cu o teza axată pe teoria filmului). În 2021, publică Maki for 2 la Casa de Editură Max Blecher. Face parte din echipa Nocturnelor de poezie contemporană organizate de ARCEN, îi plac fotografia analog, pisicile tuxedo și supele cu tăieței.