O carte-document: „Cele nouă femei de la Ravensbrück: O poveste adevărată despre supraviețuire în Germania nazistă“ de Gwen Strauss
Cu ocazia Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului – comemorată în fiecare an pe 27 ianuarie –, Editura Humanitas Fiction semnalează publicului din România apariția volumului Cele nouă femei de la Ravensbrück: O poveste adevărată despre supraviețuire în Germania nazistă de Gwen Strauss, o carte-document despre relația complexă dintre memoria colectivă și cea individuală și, mai ales, despre solidaritatea salvatoare.
27 Ianuarie 2023, 15:18
Cartea lui Gwen Strauss este rezultatul unui extraordinar efort de documentare, menit să aducă la lumină, după mai mult de 75 de ani, povestea a nouă membre ale Rezistenței franceze care, închise la Ravensbrück, cel mai mare lagăr de concentrare din Germania nazistă pentru femei, reușesc să evadeze dintr-un crunt marș al morții.
Christine, Zaza, Nicole, Lon, Guigui, Zinka, Josée, Jacky, Mena: acestea sunt numele de cod a nouă femei – toate până în 30 de ani în momentul arestării lor – care s-au opus răului: au adăpostit și ascuns parașutiști, au recepționat arme, au coordonat comunicațiile între celulele de partizani, au înlesnit treceri clandestine în Spania, au ajutat copii evrei și familii din Rezistență. Prinse, au fost interogate și torturate, pentru ca apoi să fie deportate în lagărul de la Ravensbrück. Forțate să plece într-un marș al morții, cele nouă fac un pact de supraviețuire, dar nu cu orice preț – „Murim sau trăim împreună. Altfel nu se poate“. Incredibila lor fugă a durat zece zile, în care au traversat liniile frontului și au ajuns la Paris. Pornind de la o documentare riguroasă, cartea lui Gwen Strauss este un omagiu emoționant adus generozității și prieteniei pe fundalul terorii naziste.