DOCUMENTAR: Cărțile care s-au impus în cinematografie
22 Septembrie 2020, 12:05
Încă din secolul al 19-lea, literatura a fost o importantă sursă de inspirație pentru cineaștii din întreaga lume. Charles Dickens, Agatha Christie, Mark Twain și, recent, Stephen King și Nicholas Sparks se numără printre autorii ale căror cărți stau la baza unor filme de succes. Însă, istoria cinematografei ne arată că literatura nu poate fi mereu tradusă cu succes în limbaj cinematografic.
„De multe ori, seriile literare sau romanele care sunt extrem de bogate și cu nenumărate planuri sunt imposibil de comprimat în durata unui film fără să se ciobească ceva: din atmosferă, din stare, din narațiunea în sine“, este de părere criticul de film Andreea Chiriac Hentea.
Adaptarea unui roman cu priză la public nu garantează succesul unui film. Actorii, coloana, sonoră, decorurile, costumele, amprenta regizorală - toate acestea dau farmec unei ecranizări.
„Cred că cele mai interesante cazuri sunt cele în care și filmul reușește să capete o valoare la fel de mare pentru limbajul lui cum a avut cartea“, spune criticul de film Ionuț Mareș.
Despre literatură și filme, despre ecranizări de succes și adaptări nereușite, despre personaje și povești care au făcut istorie vorbim miercuri, de la ora 17.00, la GPS Cultural.
Reporter: Dorina Călin