„Despre lumea în care trăim“ - Superstițiile moderne
22 Decembrie 2019, 20:14
Horia-Roman Patapievici închide cea de-a treia ediție a festivalului „Despre lumea în care trăim“ cu o conferință despre „Superstițiile moderne“, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu, miercuri, 26 februarie 2020, ora 19:00.
Modernitatea se naște ca o reacție la prejudecățile tradiției. Iluminismul proclamă necesitatea emancipării omului ca etapă obligatorie în afirmarea demnității sale și definește emanciparea ca fiind o eliberare de superstiții. Dacă admitem că superstițiile sunt prejudecățile în care avem o încredere religioasă, ne putem întreba, având drept scop același ideal al emancipării și afirmării demnității omului, care sunt superstițiile lumii moderne, de ieri și de azi.
Biletele sunt disponibile în toate librăriile Humanitas și online, aici:
?️? http://bit.ly/Fundatia-Humanitas-bilete-Superstitiile-moderne
Pentru toate conferințele „Despre lumea în care trăim” găsiți bilete la librăriile Humanitas și online, aici:
?️? http://bit.ly/Fundatia-Humanitas-Despre-lumea-in-care-traim-2020-bilete
? HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, fizician de formație, s-a impus pe scena culturală românească prin eseurile și analizele sale riguroase, erudite, de anvergură intelectuală enciclopedică. A fost președintele Institutului Cultural Român, a condus rețeaua institutelor naționale de cultură din Uniunea Europeană (EUNIC), iar în prezent este președintele Artmark. A realizat emisiunea TV „Înapoi la argument” și a condus revista „ID – Idei în Dialog”. A susținut cursuri de istoria științei și de istoria ideilor la Universitatea din București. Împreună cu Radu Vancu, îngrijește o ediție în cinci volume a operei lui Ezra Pound, din care deja a apărut primul volum, „Opere I. Poezii. 1908–1920”. Cărți publicate: „Cerul văzut prin lentilă”, „Zbor în bătaia săgeții”, „Politice”, „Omul recent”, „Ochii Beatricei”, „Discernământul modernității”, „De ce nu avem o piață a ideilor”, „Ultimul Culianu”, „O idee care ne sucește mințile” (în colaborare cu Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu), „Partea nevăzută decide totul”, „Două eseuri despre paradis și o încheiere”, „Anii urii”.
? GABRIEL LIICEANU, scriitor, autor de „literatură personală”, a constituit, prin cărțile sale, repere pentru diferitele variante ale acestui tip de discurs, începând cu „Jurnalul de la Păltiniș” (1983), ale cărui teme centrale sunt raportul maestru-discipol şi importanţa culturii într-o epocă totalitară. Au urmat „Epistolar” (1987), „Declaraţie de iubire”, „Uşa interzisă”, „Scrisori către fiul meu”, „Întâlnire cu un necunoscut”, „Caiet de ricoșat gânduri”. În paralel cu volumele în care autorul construiește ceea ce francezii numesc «l’écriture du moi», Gabriel Liiceanu a publicat în ultimii ani o serie de cărți eseistice, filozofice și de implicare în „viața cetății”: „Despre minciună”, „Despre ură” și „Despre seducție”, „Estul naivităților noastre”, „Dragul meu turnător”, „Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile”, „România, o iubire din care se poate muri”, „Nebunia de a gândi cu mintea ta”, „Continentele insomniei”, „Așteptând o altă omenire”. „Ludice. Exerciții de umor criptic” este cel mai nou roman lansat de Gabriel Liiceanu, într-un registru nou, surprinzător, dezvăluind latura ludică a autorului.
„Despre lumea în care trăim” este o serie anuală de conferințe și dialoguri culturale și științifice pe teme de actualitate, organizată de Fundatia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", Editura Humanitas și ARCCA - Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor.
Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea. Fiecare invitat susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime, întâlnirile fiind prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural de mai bine de cincisprezece ani, realizatoare a emisiunii „Cooltura” la TVR 1.