Ana Blandiana: “Orice moment în care istoria face “marche arrière” este trist, iar faptul că s-a întâmplat la Academie este cu atât mai deprimant”

14 Februarie 2025, 20:28
Scriitoarea Ana Blandiana, membră corespondentă a Academiei Române, a fost invitata Ancăi Mateescu, în cadrul emisiunii GPS Cultural, unde a discutat despre controversa generată de apelul lui Valeriu Matei, privind votul asupra primirii lui Mircea Cărtărescu în Academia Română. Dezbaterile din jurul acestui subiect au reaprins discuții despre trecut, valori culturale și direcția în care se îndreaptă societatea românească.
Ana Blandiana a aflat despre apelul semnat de Valeriu Matei prin intermediul colegilor din alte secții ale Academiei, și reacția sa a fost una de profundă dezamăgire.
“Sentimentul meu a fost de întoarcere în timp. Apelul semnat de Valeriu Matei este scris în stilul României Mari și, mai rău, în stilul Săptămânii.”
Comentând afirmația lui Valeriu Matei, potrivit căreia ”Cărtărescu e un ilustru plagiator”, Ana Blandiana a spus:
“ Este o acuzație care este o formă de obscurantism, deci dovedește în primul rând nu numai reavoință, dar și incultură, pentru că Mircea Cărtărescu este un scritor postmodern, este chiar teoretizatorul în România a postmodernismului, care conține ideea citării în cadrul unei noi opere, a unor opere trecute, ca o modalitate estetică.”
Aceasta a comparat atacurile asupra lui Mircea Cărtărescu cu cele la care a fost supusă și ea, în trecut, exprimându-și tristețea față de felul în care Academia, o instituție considerată un model pentru societate, a ajuns să fie scena unor asemenea dispute.
Votul pentru acceptarea lui Mircea Cărtărescu în Academie a fost extrem de strâns: 73 de voturi pentru și 38 împotrivă, cu doar un vot lipsă pentru a atinge majoritatea necesară. Ana Blandiana a descris atmosfera dinaintea votului ca fiind optimistă, colegii savanți manifestându-și sprijinul pentru Cărtărescu. Cu toate acestea, rezultatul final a fost unul surprinzător.
Ana Blandiana a subliniat rolul esențial al intelectualilor în societate, considerând că aceștia au datoria de a explica și de a ghida comunitatea.
“Întotdeauna am crezut că cine înțelege mai mult, este responsabil de mai mult. În acest sens, întotdeauna intelectualii sunt responsabili pentru epoca lor.”