Alina Pavelescu: „Lipsa de cultură, mai ales cea politică, te face foarte vulnerabil la manipulare"
18 Decembrie 2024, 13:03
Editura ART lansează o nouă serie de cărți dedicate tinerilor și adolescenților, abordând, într-un mod riguros, dar accesibil, subiecte esențiale pentru înțelegerea lumii contemporane.
Primul volum al colecției, intitulat „Revoluția din 1989 povestită celor care nu au trăit-o”, este semnat de Alina Pavelescu, scriitoare, istoric și arhivist, doctor în științe politice și directoare adjunctă a Arhivelor Naționale ale României. Invitată de Anca Mateescu, în cadrul emisiunii GPS Cultural, autoarea a vorbit despre demersul cărții: aceasta își propune să explice evenimentele din decembrie 1989 pentru tinerii care nu au trăit Revoluția sau care erau prea mici pentru a-i înțelege pe deplin semnificația.
Printr-o abordare echilibrată și accesibilă, Alina Pavelescu oferă o perspectivă clară asupra evenimentelor, evitând să impună adevăruri absolute și încurajând cititorii să-și formeze propriile concluzii.
“Primele pagini cred că le-am refăcut de două ori pentru că-mi era foarte greu să-mi poziționez tonul detașat. Cred că acești oameni de vârsta mea și mai mari decât mine care au prins Revoluția în 1989, la sfârșitul adolescenței și în anii de tinerețe, încă n-au trecut de acea emoție care să le permită să vadă totul cu detașare. Eu, deși n-am fost unul dintre actorii cei mai implicați nici pe departe, nu am fost printre cei care au stat în stradă zile întregi, recunosc că am rămas cu o oarecare teamă de a-mi înfrunta emoțiile, cu totul și cu totul inedite, pe care le-am încercat atunci.”
Alina Pavelescu a ales să trateze Revoluția ca pe o hartă a misterelor, în care sunt prezentate diferitele versiuni și teorii vehiculate în spațiul public. Această abordare îi încurajează pe cititori să exploreze critic ipotezele și să decidă singuri asupra adevărului. Cartea începe cu experiența personală a autoarei, elevă în clasa a XI-a la un liceu bucureștean, care se pregătea cu entuziasm pentru Olimpiada de istorie, înainte ca evenimentele să-i schimbe radical perspectivele.
“Îmi dau seama că nu-i ușor să-i convingi pe cititorii tineri să citească o astfel de carte. E un subiect destul de greu și, fiindcă e nebulos și are multe fațete, poate că ei nu înțeleg din prima de ce ar trebui să-i intereseze asta și atunci, dacă am reușit să-i atrag cu această tușă personală, cu această poveste a unei adolescente care, pe 16 decembrie, habar n-avea ce-o așteaptă în tot restul vieții ei și mai ales în săptămâna ce avea să urmeze, cu atât mai bine, mă gândesc. Poate că asta îi va convinge să citească și restul cărții, care nu e doar o poveste personală.”
Autoarea explică în carte cum instaurarea comunismului în Europa de Est, adus de Armata Roșie în 1945, a generat premisele pentru evenimentele din 1989. Eșecul economic al regimurilor socialiste a fost principalul factor care a dus la prăbușirea lor. Alina Pavelescu discută și despre rolul lui Gorbaciov și al politicilor sale reformatoare, care au deschis ușa pentru schimbări. În România, inflexibilitatea lui Nicolae Ceaușescu și succesul Securității în a înfricoșa populația au întârziat aceste reforme, totul culminând cu o Revoluție violentă.
“Deși știm că au existat și la noi izbucniri și revolte muncitorești - în 1977 în Valea Jiului, în 1987 muncitorii brașoveni - cumva, în mințile românilor, regimul Ceaușescu nu putea fi înlocuit decât cel mult de un regim în care fiul lui Ceaușescu sau un alt lider după chipul și asemănarea lui Ceaușescu să-i ducă mai departe moștenirea.De aceea, când a căzut Nicolae Ceaușescu, cred că cei mai mulți români, care se uitau la televizor și vedeau asta, au fost mai mult decât surprinși, au fost șocați.”
Cartea îmbină analiza istorică cu mărturii personale și colective, oferind o perspectivă complexă asupra Revoluției din 1989. Autoarea își îndeamnă cititorii tineri să nu uite acest moment și să-l privească critic, dar cu respect pentru solidaritatea și curajul de atunci.