Adriana Sohodoleanu: „Gust de vacanță - discuții gastronomice absolut savuroase, și mai vesele, și mai serioase, pornite de la filme, cărți, muzică, chiar și de la o baladă”
18 Decembrie 2024, 15:31
Radio România Cultural își modifică programul, în perioada 23 decembrie 2024 - 12 ianuarie 2025, pentru a oferi publicului său sărbători fără breaking news, cu gust și cu stare de bine.
„Gust de vacanță”, cu Adriana Sohodoleanu, este emisiunea care, începând de luni, 23 decembrie, de la ora 10.00, aduce în atenție oamenii, poveștile și procesele din spatele preparatelor care ajung în farfurie. În fiecare episod, Adriana și invitații ei - bucătari, cofetari, istorici culinari și alți actori din lumea ospitalității - pornesc de la o lectură sau un film care i-au inspirat, transformând recomandările culturale într-un pretext pentru a explora realitățile din bucătării, piețe locale și săli de mese.
Primul episod îl are ca invitat pe Marius Tudosiei, un bucătar și băcan pasionat de produsele locale. Punctul de pornire al discuției a fost filmul Pasiunea lui Dodin Bouffant, care explorează relația dintre mâncare și rafinament.
“El este cel care apreciază o andivă de Gherăești, un pui de țară sau alte dulcețuri și brânzeturi. Marius are în meniu un platou care se cheamă Turul României, în care pune brânzeturi, mezeluri, zacuști și tot ce se mănâncă la începutul mesei la români. Efectiv te plimbi peste tot în acea farfurie.”
Într-un alt episod, Ana Consulea, cofetar școlit în Franța, discută despre deserturi și filmul Maria Antoaneta al Sofiei Coppola. Filmul este creditat pentru popularizarea unor deserturi franțuzești iconice, cum sunt macarons, într-o perioadă în care Instagram începea să redefinească percepția asupra esteticii culinare.
“Cu Ana a fost foarte simpatic să vorbim despre modul în care sunt percepute deserturile, despre feminitatea care este asociată acestora în mod automat și despre ce înseamnă cofeteria azi.”
Alte episoade au inclus discuții despre filmul „Big Night”, care urmărește povestea a doi frați italieni ce încearcă să introducă bucătăria autentică într-o Americă reticentă, mâncarea din universul literar al „Urzelii Tronurilor”, romanul și filmul „Ca apa în ciocolată”, unde mâncarea este un vehicul al emoțiilor, serialul „The Bear” și dinamica din spatele bucătăriilor profesionale sau istoricul unor preparate tradiționale.
„Gust de vacanță” este un spectacol cultural și culinar care îmbină istoriile personale, cultura gastronomică și plăcerea de a redescoperi tradițiile. Emisiunea invită ascultătorii să reflecteze asupra mâncării ca experiență profundă și să exploreze legătura dintre cultură, emoție și gastronomie.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.