Pagini de Istorie. Ediție specială - Despre Regele Mihai, la 100 de ani de la naștere. Invitați, prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, dr. Cosmin Popa, Ion - Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației „Corneliu Coposu”. Coordonator, Dan Manolache
25 Octombrie 2021, 10:00
Pe 25 octombrie 2021, în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai al României, Radio România Cultural îi dedică acestei unice personalități istorice, o ediție specială a emisiunii „Pagini de istorie”.
Difuzată pe parcursul a trei ore, de la 16.00 la 19.00, ediția maraton va cuprinde un documentar, realizat de Dan Vasiliu și un interviu cu Nicolae al României Medforth-Mills, realizat de Anamaria Spătaru.
În documentarul său Dan Vasiliu, reface traseul istoric al Regelui prin intermediul mărturiilor Sale directe, preluate din interviuri istorice, dar și prin intermediul comentariilor și evocărilor istoricilor sau cercetătorilor invitați.
Despre omul care a fost Regele Mihai, de data aceasta în postura de bunic, va vorbi în interviul cu Anamaria Spătaru, nepotul său, Nicolae al României Medforth-Mills, un tânăr binecunoscut românilor din momentul în care Regele l-a numit succesor al Său, în anul 2007, moment din care a fost din ce în ce mai prezent în societatea românească și a cucerit inimile foarte multor români.
În partea a doua a emisunii îl vom omagia pe Regele Mihai rememorând, în compania distinșilor noștri invitați, câteva dintre evenimentele istoriei noastre în care Majestatea Sa a avut un rol de prim plan.
„Pentru mine a fost simbolul României adevărate, simbolul și garantul României în care aș fi vrut să fiu!”, spunea Ion-Andrei Gherasim, președinte al Fundației Corneliu Coposu, unul dintre invitații emisiunii, la momentul împlinirii, anul trecut, a 99 de ani de la nașterea Regelui Mihai.
În cele trei ore ale emisiunii ne putem afla din nou în preajma acestei personalităţi cu totul remarcabile. Cu discreţie, cu distincţie, cu tenacitate, cu eleganţă, Majestatea Sa Regele Mihai a fost pe parcursul unei lungi vieţi, în care a traversat momente dramatice, un model de patriotism.
Paginile unui trecut recent pe cere vă invităm să le răsfoim sonor în chiar ziua în care aniversăm centenarul Regelui Mihai I pot fi, în aceste vremuri tulburate, un prilej pentru recurs la istorie dar şi la meditaţie....
Se recunosc, din ce în ce mai mult şi meritele Regelui Mihai I. Actul de la 23 august dar şi „greva regală”, singurul protest al unui Şef de Stat din centrul şi estul Europei faţă de instaurarea comunismului, vor rămâne legate de numele său. Ne amintim desigur şi de demnitatea cu care a înfruntat exilul, de bucuria cu care a fost primit la revenirea în ţară, de emoţia cu care i-am ascultat atunci vocea din care răzbăteau iubirea şi emoţia. Regăsirea Regelui a însemnat, pentru mulţi dintre noi, reintegrarea în Istorie….
Vorbeam despre necesarul recurs la ....meditaţie. Am avut şansa să fim conteporani cu Regele Mihai. Cum am folosit această şansă?
L-am ascultat, de pildă, vorbind în Parlamentul României la 10 mai 2011.
„.... politica este o sabie cu două tăișuri- spunea atunci Regele- Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului”. Şi adăuga „Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice.
Vă invităm să ascultaţi o emisiune specială despre Istorie şi învăţăturile istoriei, despre dramele şi bucuriile unui Rege a carui destin ne-a urmărit încercând, cu delicateţe, să ne îndrume conștiinţele.