Eveniment de comemorare a Holocaustului la Cinemateca Eforie
06 Octombrie 2016, 16:52
Luni, 10 octombrie, începând de la ora 19, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din București (Str. Eforie nr. 2) găzduiește un eveniment, cu intrarea liberă, prilejuit de Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului (9 octombrie).
Va fi proiectat filmul documentar ÎNFRUNTÂND RINOCERUL / CHARGING THE RHINO (producție Canada, 2007), în regia lui Simcha Jacobovici. Filmul, cu durata de 52 de minute, este subtitrat în română.
Proiecția documentarului va fi urmată de o dezbatere cu istoricul Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, și Dr. Alexandru Florian, director al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România 'Elie Wiesel'.
Detalii film:
ÎNFRUNTÂND RINOCERUL este o explorare personală și complexă a unuia dintre cele mai întunecate momente ale istoriei noastre. Simcha Jacobovici, regizor canadian originar din România, revine în țară pentru a înțelege de unde provine tatăl său, Iosif. Adus laolaltă cu rudele pentru a fi executați în curtea Chesturii din Iași, Iosif a fost împușcat în zilele pogromului din iunie 1941. A supraviețuit, însă, într-un mod miraculos, datorită contracției cordului, însă glonțul i-a rămas în piept toată viața. La câțiva ani după aceea, tatăl a părăsit România pentru totdeauna. Vărul lui Jacobovici, Sașa, a avut o soartă și mai bizară: deși a trecut cu bine prin război, a fost condamnat la moarte de tovarășii lui comuniști, nu înainte de a fi forțat să joace într-un film de propagandă. Nu există imagini care să documenteze asasinarea familiei lui Iosif în timpul Holocaustului, dar s-au păstrat imaginile procesului lui Sașa din 1960, într-o reconstituire polițienească a jafului la care a participat acesta. Filmul pune în oglindă cele două destine, al tatălui și al vărului, precum și cele două sisteme care au guvernat România după 1940: regimul fascist și cel comunist.
ÎNFRUNTÂND RINOCERUL este o relatare tulburătoare a poveștii unei familii care a trăit inimaginabilul și a istoriei comunității evreiești din România în secolul XX.