DOCUMENTAR: Nadia Comăneci împlinește 55 de ani
12 Noiembrie 2016, 12:12
Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică, s-a născut la 12 noiembrie 1961 în Onești, județul Bacău, ca fiică a lui Gheorghe și a Ștefaniei-Alexandrina Comăneci.
A început gimnastica la șase ani, cu antrenorii Martha și Bela Karoly, care ulterior au emigrat în Statele Unite. A concurat pentru prima dată la nivel național în România, în 1970, ca membră a echipei orașului său.
În palmaresul Nadiei Comăneci strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale și nouă de aur la Europene. Este considerată de specialiști una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut, și una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii.
În 1975, participă la Turneul Campioanelor de la Londra unde, pe podiumul de la Empire Pool, cucerește trofeul competiției. La 13 ani a obținut titlul de campioană europeană la Skien (Norvegia), cucerind trei medalii de aur și una de argint, devenind astfel cea mai tânără campioană continentală din istorie la individual compus.
A fost supranumită "Zâna de la Montreal", după ce, în 1976, a obținut titlul olimpic absolut, cucerind trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), una de bronz (sol) și argint cu echipa, la Jocurile Olimpice de la Montreal. Este prima gimnastă din istorie căreia i s-a atribuit nota 10 într-un concurs (de șapte ori).
În România, succesul ei i-a adus distincția de "Erou al Muncii Socialiste", fiind cea mai tânără româncă distinsă cu acest titlu.
Campioană europeană absolută la Praga (1977) și Copenhaga (1979). Campioană mondială la bârnă la Strasbourg (1978) și cu echipa la Forth Worth, SUA (1979). La Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) a cucerit două titluri, la bârnă și sol, și două medalii de argint, la individual compus și cu echipa.
S-a retras din activitatea competițională în 1984, când a fost premiată cu Ordinul Olimpic "Colanul de argint".
În noiembrie 1989, a plecat din România clandestin, potrivit Enciclopediei Universale Britannica, și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii. În prezent locuiește în Norman, Oklahoma, Statele Unite. La 26 aprilie 1996, s-a căsătorit cu gimnastul american Bart Conner, iar pe 3 iunie 2006 Nadia Comăneci a devenit mamă, dând naștere unui băiat, Dylan Paul.
În 1999, Nadia Comăneci devenea primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite, pentru a lansa Anul 2000, Anul Internațional al Voluntariatului. Ea și soțul său sunt proprietarii academiei "Bart Conner Gymnastics Academy", precum și editori ai unei reviste de gimnastică internațională.
S-a implicat în acte de caritate, atât în țară (a creat o clinică de caritate în București, pentru ajutorarea copiilor orfani), cât și în străinătate. Fundația "Nadia Comăneci" a relansat, în 2009, păpușa Nadia, cu sprijinul fabricii românești Arădeanca, parte a programului social "10 pentru gimnastică", la 33 de ani de la apariția primei versiuni. În cadrul celei de-a VI-a ediții a Galei femeilor de succes, Nadia Comăneci a fost desemnată Femeia anului 2009 la categoria campanii umanitare de succes, pentru clinica care îi poartă numele.
În 2009, a participat alături de Ilie Năstase și Gheorghe Hagi, la campania de promovare a destinației turistice România, sub sloganul "Land of Choice".
Nadia Comăneci este vicepreședinte al Consiliului Director al Special Olympics International, președinte onorific al Federației Române de Gimnastică (din 1996), președinte onorific al Comitetului Olimpic Român (martie 2002), Ambasadorul Sporturilor Românești, vicepreședinte în Consiliul Director al Asociației Distrofiei Musculare și membră a Fundației Federației Internaționale de Gimnastică. Din 2003 este consul onorific al României în Statele Unite ale Americii.
În cadrul unei ceremonii desfășurate la Washington (SUA), a fost recompensată cu premiul "Flo Hyman" (1998) pentru merite deosebite în sport, iar în 1999, la Viena, a fost declarată "Sportiva secolului XX". În ianuarie 2007, cotidianul spaniol "El Mundo Deportivo" a desemnat-o, de asemenea, sportiva secolului XX, în urma unui sondaj făcut în rândul a 60.000 de iubitori ai acestui sport. World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat în 2007, recordul reușit de Nadia Comăneci, la Jocurile Olimpice de la Montreal, adică șapte note 10 la o singură ediție a JO.
În anul 2000, gimnasta primește Ordinul Național "Steaua României", iar în 2009 Patriarhul Daniel i-a acordat Ordinul "Sfinții Împărați Constantin și Elena". În decembrie 2003, i s-a publicat prima sa carte: "Scrisori către o tânără gimnastă". În septembrie 2006, la aniversarea a 100 de ani de existență a Federației Române de Gimnastică, s-a instituit Trofeul "Nadia Comăneci".
În aprilie 2013, cu prilejul aniversării a 40 de ani de activitate a Clubului Sportiv Municipal Onești, Fundația "Nadia Comăneci" a organizat împreună cu Clubul Sportiv Municipal Onești, prima ediție a Cupei "Nadia Comăneci" la gimnastică artistică. Este, de asemenea, președinte de onoare al Clubului Sportiv Municipal Onești.
Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame, în 1993.
Sursa: AGERPRES