Castelul Pelișor – Reședință princiară și regală de Macrina OPROIU
21 Noiembrie 2024, 09:55
Editura Corint și Muzeul Municipiului București au deosebita plăcere să vă invite vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 18:30, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2) pentru lansarea volumului Castelul Pelișor – Reședință princiară și regală de Macrina OPROIU.
Lansarea este urmată de o sesiune de autografe din partea autoarei. Intrarea este liberă.
Invitați să vorbească alături de autoarea Macrina Oproiu despre noua apariție editorială:
• Filip-Lucian IORGA – istoric și coordonatorul Colecției Corint Istorie cu blazon
• Dr. Carmen TĂNĂSOIU – istoric
Moderează Simona PREDA – brand manager Editura Corint
Dedicat Castelului Pelișor, reședința de vară a cuplului Ferdinand–Maria, volumul de față tratează perioada cuprinsă între anii 1903 – anul inaugurării Castelului Pelişor – şi 1948, momentul acţiunii de inventariere a reşedinţelor regale de la Sinaia, devenite proprietate de stat a Republicii Populare.
Lucrarea este pe deplin justificată în condițiile în care lipsesc contribuțiile consistente dedicate Castelului Pelișor. Fără a minimaliza, ci, dimpotrivă, valorizând noile abordări istoriografice, cu siguranță meritorii, din ultimele decenii, consacrate reședințelor regale din România (Peleș, Cotroceni, Bran, Balcic), autoarea reușește să ofere o imagine spectaculoasă, cu personaje din rândul și din anturajul Familiei Regale și cu anumite evenimente având drept decor Castelul Pelișor.
„Pe parcursul lucrării întâlnim informații prețioase, identificate și valorificate de autoare, atât în ceea ce privește organizarea Curții de la Castelul Pelișor, cât și componența structurii personalului civil și militar al Regelui Ferdinand ori despre persoanele care au îndeplinit funcția de secretari particulari, doamnele de onoare ale Reginei Maria, dar și institutorii și guvernantele care au avut grijă de educația copiilor familiei princiare/regale.
Departe de a se rezuma la o simplă enumerare a personalului Curții, autoarea întocmește adevărate medalioane biografice, reconstituite fie pe baza însemnărilor Castelul Pelişor, reşedinţă princiară şi regală (1903–1948) Reginei Maria, fie chiar pe mărturiile protagoniștilor.
De asemenea, întâlnim aici și aspecte legate de înalții oaspeți ai Castelului Pelișor de-a lungul vremii.” Notează domnul prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean în prefața volumului.
Despre autoare:
MACRINA OPROIU este absolventă a Facultății de Istorie a Universității din București și a unui masterat, sub coordonarea lui Andrei Pippidi. Doctor în istorie al Institutului de Istorie ,,N. Iorga”, Academia Română (2021), cu teza coordonată de Adrian-Silvan Ionescu, Monografia Castelului Pelișor (1903–1948). Din anul 2000, este muzeograf (2000–2015) și șef de secție (din 2015) la Muzeul Național Peleș. Activitatea sa editorială include volume de autor (Din arhivele Peleșului, 2010), volume colective, studii și articole de specialitate publicate atât în România, cât și în străinătate (Germania, Marea Britanie) și contribuții importante în cataloagele de istorie și artă ale Muzeului Național Peleș. A curatoriat expoziții și s-a specializat în artele plastice (pictură românească și sculptură), în artele decorative (ceramică, orologerie, corpuri de iluminat etc), precum și în curentele artistice de la răscrucea secolelor XIX–XX. Cele mai recente cataloage (coautor): Artele Focului (2017), Portretistică regală (2020) și Comorile Peleșului (2023). În 2023, a obținut o bursă la Royal Collection Trust (Londra). Alături de dr. Shona Kallestrup, lector la Universitatea St. Andrews, Scoția, și dr. Natalie Gutgesell, director Coburg Kunstverein, a coordonat proiectul dedicat pictoriței germane Dora Hitz, materializat într-o expoziție temporară și un colocviu internațional, organizate în septembrie 2024, la Castelul Peleș.